Gdy ziemniaki długo leżą zaczynają kiełkować. Wiele osób zastanawia się czy takie ziemniaki można bezpiecznie spożywać. Niektórzy twierdzą, że w żadnym wypadku nie można ich jeść bo mogą spowodować zatrucie żołądkowe. Jaka jest prawda?
Gdy ziemniaki zaczynają kiełkować to oznacza że zawartość glikoalkaloidów zaczyna rosnąć. W niewielkich ilościach te substancje mogą być nawet korzystne dla zdrowia. Mają właściwości antybiotyczne oraz obniżają poziom cukru we krwi i cholesterolu. Gdy są spożywane w nadmiarze, wtedy mogą stać się toksyczne!
Jedzenie ziemniaków, które długo kiełkowały może prowadzić do spożycia nadmiernych ilości tych związków. Jakie są objawy? Pojawiają się w ciągu kilku godzin do 1 dnia po zjedzeniu porośniętych ziemniaków. Do lżejszych objawów zatrucia można zaliczyć wymioty, biegunkę i ból brzucha. W większych ilościach można doprowadzić do niskiego ciśnienia krwi, szybkiego pulsu, gorączki, bólów głowy a w niektórych przypadkach nawet do śmierci.
Na kiełkujące ziemniaki szczególnie powinny uważać kobiety w ciąży. Jak informuje redakcja Wprost jedzenie kiełkujących ziemniaków podczas ciąży może zwiększać ryzyko wad wrodzonych.