Czy trzeba obierać pieczarki? Odpowiedź zaskoczy każdego
Czy trzeba obierać pieczarki? To pytanie często zadajemy sobie podczas ich przygotowywania. Odpowiedź okazuje się być zaskakująca.
REKLAMA
Pieczarki to grzyby całoroczne. Dodajemy je do wielu dań i sosów, są szybkie w obróbce i smaczne. Wiele osób zastanawia się czy należy je obierać przed obróbką termiczną. Czy jest to niezbędne? Będziesz zaskoczony odpowiedzią.
Czy trzeba obierać pieczarki? Będziesz zaskoczony
REKLAMA
Większość z nas przed smażeniem pieczarek zaczyna od ich obierania, chcąc pozbyć się drobnoustrojów i uniknąć zatrucia. Jednak okazuje się, że nie trzeba tego robić jeśli pieczarki są młode i ich skórka jest biała. Wtedy wystarczy je umyć z kurzu i piachu, a następnie można je poddać obróbce termicznej.
Kiedy obranie pieczarek jest konieczne?
REKLAMA
Pieczarki należy obrać, gdy są starsze, a ich skórka ma ciemne plamki, nie są śnieżnobiałe. Warto też je obrać kiedy przygotowujemy większą ilość dania z pieczarkami – skórka nie jest lekkostrawna, dlatego jest to konieczne. Jeśli masz ochotę zjeść surowe pieczarki, to również nie zapomnij o usunięciu skórki!