REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCzym można zabielić zupę? Wcale nie musisz używać śmietany

Czym można zabielić zupę? Wcale nie musisz używać śmietany

zupa

REKLAMA

Zupa zabielona śmietaną jest istnym rarytasem. Zagęszcza zupę, nadaje jej lepszej barwy i oczywiście poprawia smak. Mimo to, dodatek śmietany nie jest najlepszym rozwiązaniem. Śmietana jest wysokokaloryczna, a przecież są inne „lżejsze” produkty, które idealnie sprawdzą się w roli zabielacza sosów, zup lub innych dań. Mało tego, są lepsze i zdrowsze niż ze standardową śmietaną. Wiele osób wystrzega się tego produktu na co dzień z uwagi na kaloryczność i wysoką zawartość tłuszczu.

Zupa zabielana śmietaną

Od naszych preferencji zależy to, której śmietany użyjemy. Wybór jest duży, a śmietany różnią się między sobą zawartością tłuszczu (%), a czasami nawet składem. Nie ulega wątpliwości, że najbardziej smaczne będą zupy z dodatkiem tłustej śmietany. Z tego względu często wybieramy „osiemnastkę” lub „trzydziestkę”. Tłuszcz to medium smaku, ale też wyraźnie zwiększa gęstość odżywczą potrawy, co długotrwale może nie służyć naszej sylwetce.

Czasami śmietana również się zwarzyć w zupie. Zajdzie, to gdy będzie zbyt tłusta albo kiedy jej nie zahartujemy gorącym płynem przed wlaniem do zupy. Zamiast wyskotłuszczowej śmietany, możemy do potraw wykorzystać śmietanę jogurtową, która zawiera tylko 9% tłuszczu. To sprawi, że danie będzie mniej tłuste.

REKLAMA

Inne metody na zabielanie zupy

Na pewno w swojej lodówce znajdziesz mleko. Napojem tym możesz także zabielić zupę. Z względu na niewielką ilość tłuszczu i konsystencję, dodaj go trochę więcej do potrawy. Zwłaszcza wtedy, gdy chcesz, aby dnie było kremowe i jasne.

Innym pomysłem jest użycie mleczka kokosowego, znanego m.in. z kuchni azjatyckiej. Mleczka używa się np. do przygotowania słynnej tajskiej zupy z kurczakiem oraz limonką. Z kolei zupa z zielonego groszku czy inna zupa krem, dzięki temu produktowi nabierze aksamitnego i cudownego smaku i aromatu.

Na koniec, należy oczywiście wspomnieć o jogurcie naturalnym, kefirze, a nawet serku mascarpone, jeśli robimy słodszą w smaku zupę. Produkty mleczne tego typu nadają się doskonale do zup. Nadadzą im atrakcyjnego smaku i bez wątpienia takie potrawy zdobędą uznanie wśród bliskich czy gości.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA