Czym można zabielić zupę? Wcale nie musisz używać śmietany

zupa

   

Zupa zabielona śmietaną jest istnym rarytasem. Zagęszcza zupę, nadaje jej lepszej barwy i oczywiście poprawia smak. Mimo to, dodatek śmietany nie jest najlepszym rozwiązaniem. Śmietana jest wysokokaloryczna, a przecież są inne „lżejsze” produkty, które idealnie sprawdzą się w roli zabielacza sosów, zup lub innych dań. Mało tego, są lepsze i zdrowsze niż ze standardową śmietaną. Wiele osób wystrzega się tego produktu na co dzień z uwagi na kaloryczność i wysoką zawartość tłuszczu.

Zupa zabielana śmietaną

Od naszych preferencji zależy to, której śmietany użyjemy. Wybór jest duży, a śmietany różnią się między sobą zawartością tłuszczu (%), a czasami nawet składem. Nie ulega wątpliwości, że najbardziej smaczne będą zupy z dodatkiem tłustej śmietany. Z tego względu często wybieramy „osiemnastkę” lub „trzydziestkę”. Tłuszcz to medium smaku, ale też wyraźnie zwiększa gęstość odżywczą potrawy, co długotrwale może nie służyć naszej sylwetce.

   

Czasami śmietana również się zwarzyć w zupie. Zajdzie, to gdy będzie zbyt tłusta albo kiedy jej nie zahartujemy gorącym płynem przed wlaniem do zupy. Zamiast wyskotłuszczowej śmietany, możemy do potraw wykorzystać śmietanę jogurtową, która zawiera tylko 9% tłuszczu. To sprawi, że danie będzie mniej tłuste.

Inne metody na zabielanie zupy

Na pewno w swojej lodówce znajdziesz mleko. Napojem tym możesz także zabielić zupę. Z względu na niewielką ilość tłuszczu i konsystencję, dodaj go trochę więcej do potrawy. Zwłaszcza wtedy, gdy chcesz, aby dnie było kremowe i jasne.

   

Innym pomysłem jest użycie mleczka kokosowego, znanego m.in. z kuchni azjatyckiej. Mleczka używa się np. do przygotowania słynnej tajskiej zupy z kurczakiem oraz limonką. Z kolei zupa z zielonego groszku czy inna zupa krem, dzięki temu produktowi nabierze aksamitnego i cudownego smaku i aromatu.

Na koniec, należy oczywiście wspomnieć o jogurcie naturalnym, kefirze, a nawet serku mascarpone, jeśli robimy słodszą w smaku zupę. Produkty mleczne tego typu nadają się doskonale do zup. Nadadzą im atrakcyjnego smaku i bez wątpienia takie potrawy zdobędą uznanie wśród bliskich czy gości.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę