Jak przyprawić kotlety schabowe?

Podczas doprawiania kotletów schabowych wiele osób stawia wyłącznie na klasyczne dodatki, czyli pieprz i sól. Jest to sprawdzony zestaw, który pozwala uzyskać smaczne kotlety. Dla niektórych smakoszy to jednak zbyt mało. Dlatego z myślą o nich postanowiliśmy przybliżyć tajniki perfekcyjnego doprawiania kotletów schabowych. Poza solą i pieprzem warto postawić na inne aromatyczne składniki jak czosnek i słodka papryka. Sprawdź, co jeszcze podbije smak mięsa.

Jak doprawić schabowe?

Dobrym pomysłem jest oprószenie mięsa sproszkowaną słodką papryką. Najlepiej użyć papryki hiszpańskiej lub węgierskiej. Ponadto kotlety nabiorą dzięki niej apetycznej barwy.
Miłośnicy pikantnych smaków powinni rozważyć posypanie rozbitych płatów schabu ostrą papryką albo pieprzem cayenne. Ostatnia z przypraw wyśmienicie łączy się z wieprzowiną, uwypukla jej smak, a w trakcie konsumpcji można poczuć przyjemne mrowienie w ustach.

Niektórzy amatorzy mocniejszych doznań smakowych smarują kawałki mięsa niewielką ilością ostrej, aksamitnej musztardy. W tej kategorii prym wiodą sarepska i dijon. Produkt z gorczycy oprócz wniesienia smaku zmiękcza i marynuje mięso.

Zaskakujące triki

Na oko precyzyjne wciskanie czosnku w mięso może wydawać się niezbyt smaczne, ale taka strategia przynosi zawrotne efekty. W czasie rozbijania porcji wystarczy położyć na nich po jednym ząbku czosnku. Ząbki uwięzną w kawałkach mięsa i będą rewelacyjnie smakować. Niezwykłym rozwiązaniem jest też wsypanie nasion słonecznika lub siemienia lnianego do bułki tartej, która ma służyć do obtaczania rozbitych plastrów schabu. Nasiona będą przyjemnie chrupać po usmażeniu w tłuszczu. Najlepiej dodawać wybrane przyprawy wprost do rozmieszanych jajek. Panierując w nich porcje mięsa, otrzymasz harmonijne doprawienie, które będzie smakować współmiernie w każdym kęsie.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę