Czym zastąpić bułkę tartą? Zdrowe zamienniki!

Bułka tarta jest znana na całym świecie, ale wiele osób także jej unika. Dlaczego? Ponieważ wchłania ona bardzo dużo tłuszczu przez co potrawy są bardziej kaloryczne i nie posiada wielu wartości odżywczych. Coraz więcej słyszy się na temat nietolerancji glutenu więc wiele osób z niej rezygnuje. Na szczęście istnieją produkty, którymi możemy zastąpić bułkę tartą – nadadzą one Twoim potrawom wyjątkowy smak, a co najlepsze, podniosą ich wartość odżywczą!

Poznaj sześć zamienników, które świetnie się sprawdzą w Twojej kuchni, a w dodatku smakują wyśmienicie!

Czytaj także:  Tego składnika brakuje w twoim sosie. Wypróbuj prosty przepis!
 

1. Otręby

Zawierają gluten i wchłaniają tłuszcz – tak samo jak bułka tarta – ale są mniej kaloryczne. Dostarczają duże ilości błonnika i wartości odżywczych.

2. Płatki owsiane

Posiadają wiele cennych składników, a także błonnik. Ich smak zależy od tego, jaki rodzaj płatków wybierzesz. Warto spróbować także popularne płatki owsiane, żytnie, jęczmienne lub pszenne. Można je zmielić lub używać w całości.

3. Nasiona i orzechy

Zmielone nasiona i orzechy takiej jak np. sezam, pestki dyni, siemię lniane, słonecznik są świetną alternatywą dla bułki tartej. Posiadają cenne witaminy i minerały. Warto nadać daniu zupełnie inny smak!

Czytaj także:  Skończyła Ci się mąka? Sposób, który musisz poznać

4. Kasze

Jeśli potrzebujesz zamiennika bułki tartej do potraw takich jak pasztet lub kotlety mielone to wypróbuj kasze. To świetny zamiennik, który w zależności od swych predyspozycji smakowych możesz użyć każdego rodzaju z nich: gryczana, jęczmienna, jaglana, ale także kaszka kukurydziana lub kasza manna. Przed spożyciem musisz ją ugotować, a jeśli zależy Ci na jednolitej konsystencji, to wcześniej należy ją jeszcze zmielić.

Czytaj także:  Upiecz w ten sposób chleb, a wyjdzie lepszy niż z piekarni!

5. Zioła i przyprawy

Zamiast panierować ryby lub mięso w bułce tartej, spróbuj natrzeć je olejem i posyp przyprawami, a efekt Cię zaskoczy – twoje danie będzie mniej kaloryczne, ale i smaczne.

6. Wiórki kokosowe

Wiórki kokosowe kojarzą się przede wszystkim z deserami i daniami słodkimi. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, doda je do panierowania mięsa, otrzymasz interesujący, orientalny smak.

   

NIE PRZEGAP NAJLEPSZYCH WIADOMOŚCI! → OBSERWUJ NAS W GOOGLE NEWS