Dlaczego ciasto na pierogi nie wychodzi? Prawdopodobnie przez te błędy

ciasto na pierogi
fot. Unsplash

Mimo że pierogi wydają się daniem niezbyt skomplikowanym – wystarczy wyrobić ciasto i przyrządzić nadzienie, mnóstwo ludzi popełnia jednak błędy, przez które ciasto na pierogi im się nie udaje. Poznaj kilka najczęściej popełnianych błędów w trakcie jego zagniatania.

REKLAMA

Święta już niebawem, dlatego warto powoli zacząć myśleć o świątecznym menu. Chyba nikt nie wyobraża sobie gwiazdki bez smakowitych pierogów. Na ten specjał czeka większość osób zebranych dookoła świątecznego stołu, a pierogi znikają zazwyczaj jako pierwsze. Nic dziwnego, w święta smakują one wyjątkowo.

Sekret idealnych pierogów

Jeśli chcemy, aby nasze pierogi były idealne, powinniśmy odpowiednio przyrządzić ciasto. Wielu domowych kucharzy nagminnie popełnia pewne błędy, przez które potrawa nie wychodzi. Sprawdźcie, co zrobić, aby pierogi stały się świąteczną przyjemnością. Przede wszystkim unikajcie poniższych błędów.

REKLAMA

Jakich błędów nie popełniać?

Mąka
Na pierogi należy przeznaczyć odpowiedni rodzaj mąki. Znaczenie ma zarówno jej ilość, jak i typ. Aby ciasto wyszło sprężyste i delikatne, mąki nie należy dodawać zbyt dużo. Najlepiej sięgnąć po typ 450.

Dodatek jajka
Oczywiście nic się nie stanie, jeśli dodamy jajko do ciasta pierogowego, ale warto wiedzieć, że wtedy ciasto wyjdzie mało elastyczne, a do tego twarde – jeżeli chcecie tego uniknąć, po prostu zrezygnujcie z tego produktu.

REKLAMA

Zimna woda
Innym często popełnianym błędem jest wlewanie zbyt chłodnej wody do ciasta. Zawsze powinniśmy wlewać letnią wodę, wówczas ciasto będzie odpowiednio plastyczne. Letnią wodę łączymy z olejem i taką mieszankę przelewamy do ciasta.

Dodatek soli gruboziarnistej
Następnym błędem w trakcie zagniatania ciasta, jest dodanie soli gruboziarnistej – taka sól prawdopodobnie porwie ciasto, a w efekcie nadzienie wypłynie podczas gotowania.

Zbyt cienko rozwałkowane ciasto
To kluczowy błąd, przez który farsz może wydostać się w czasie gotowania, zupełnie niszcząc nasze pierogi.

Jeśli nie popełnisz powyższych błędów, twoje ciasto na pierogi z pewnością będzie idealne.

Podziel się: