Dlaczego pomidory czasami nie mają smaku?

Zdarzyło Ci się, że kupiłeś pomidory a okazało się, że są one pozbawione smaku? Zazwyczaj zdarza się to w czasie zimy, gdy kupujesz warzywa w markecie. Kosztują dużo, a korzyści praktycznie nie ma. Dlaczego tak się dzieje?

To właśnie pomidory są najczęściej kupowanymi warzywami. Na przykład w USA pomidory są drugim po ziemniakach na podium najchętniej zjadanych warzyw, w Polsce jest podobnie. Są również bazą do produkcji różnych sosów i keczupów.

Jak informuje redakcja ZET, rolnicy i producenci skupili się na takich cechach, jak wydajność zbiorów, trwałość i odporność na choroby, które są ważniejsze niż smak z ekonomicznego punktu widzenia. Naukowcy odkryli, że za smak pomidorów jest odpowiedzialny gen TomLoxC, który znacznie różni się od swojego odpowiednika w pomidorach z upraw. Gen ten wpływa na smak owocu poprzez uwalnianie związków, które przyczyniają się do zwiększenia smaku i aromatu.

Jak informuje redakcja ZET rzadka wersja tego genu została znaleziona tylko w 2 procentach starszych odmian uprawianych pomidorów, oraz w 91 procentach dzikich. To znaczy, że geny uprawianych pomidorów wyparły ten gen na inne – sprzyjające przemysłowej produkcji.

Komentarze