REKLAMA
ShareInfo.plCiekawostkiDlaczego warto jeść grzyby? Obalamy mit, że są bezwartościowe!

Dlaczego warto jeść grzyby? Obalamy mit, że są bezwartościowe!

REKLAMA

Co prawda sezon grzybowy za nami, ale warto jeść grzyby przez cały rok. Dlaczego? Mają wyjątkowe walory smakowe i wartości odżywcze. To nie prawda, że są bezwartościowe!

Walory smakowe grzybów są doceniane w kulinariach na całym świecie. W zależności od regionów popularne są inne odmiany grzybów. W Polsce najpopularniejsze są borowiki, podgrzybki i kurki. Najczęściej jednak sięgamy po grzyby hodowlane – pieczarki. Te leśne, jednak są skarbnicą aromatów i smaków!

Grzyby to głównie woda, dlatego nie są kaloryczne. Oprócz wody zawierają białko, sole mineralne, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, miedź, mangan, wapń, cynk, węglowodany i błonnik pokarmowy. Jak informuje gazeta.pl grzyby zawierają bardzo małe ilości tłuszczów. Ilość cennych składników zależy w dużej mierze od gatunku grzyba. Kurki mają na przykład dużą dawkę witaminy A.

REKLAMA

Najbardziej wartościowe są świeże, dopiero zebrane i przyrządzone grzyby. Podczas przechowywania ich wartości odżywcze maleją. Najlepsze dla zdrowia, są małe grzyby. Należy unikać przerośniętych i robaczywych.

Nie wszyscy mogą je spożywać. Z grzybów powinny zrezygnować osoby, które mają problemy z trawieniem bo są ciężkostrawne. Nie powinny ich jeść także osoby starsze i dzieci. Co najważniejsze – nigdy nie wolno jeść grzybów, jeśli nie ma pewności że są jadalne! W przeciwnym razie grozi nam śmiertelne niebezpieczeństwo!

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA