Skórka z cytryny jest częstym składnikiem w pysznych wypiekach i innych potrawach. Okazuje się, że można ją wykorzystać również do innych celów. Poniżej kilka najciekawszych zastosować tej części cytryny.
Ze skórki bez problemu można wykonać oliwę cytrynową. Potrzebna jest nieduża butelka świeżej oliwy, do której wsypujemy startą na tarce skórkę. Następnie odstawiamy ją na dwa tygodnie, po czym filtrujemy.
Ze skórki można również zrobić pieprz cytrynowy. Najpierw ją suszymy, po czym wrzucamy do młynka do kawy wraz z trzema łyżkami pieprzu, trzema ziołami angielskimi, łyżką kolendry i szczyptą chili.
Co ciekawe, skórka z cytryny idealnie się spisze w przypadku kuchennych porządków. Przyda się przy czyszczeniu mikrofali, płyty grzewczej, wnętrza piekarnika, a nawet do przecierania powierzchni i przedmiotów ze stali nierdzewnej.