REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDo kawy podałam ekstra ciasto bez pieczenia. Wszyscy zachwalali krem

Do kawy podałam ekstra ciasto bez pieczenia. Wszyscy zachwalali krem

ciasto bez pieczenia
fot. screen Youtube / Mała Cukierenka

Ten przepis na ciasto z owocami jest nie do przebicia. Łakomczuchów zwerbuje zarówno uroda ciasta, jak i jego smak. Ten jest niepowtarzalny. Deser bez pieczenia z biszkoptami, kremem i owocami jagodowymi jest godny złotego medalu. Udaje się zawsze i każdemu, nawet kuchennym debiutantom. Sprawdź bezkonkurencyjny przepis na ciasto milion razy lepsze niż z cukierni.

REKLAMA

Ciasto bez pieczenia składa się z produktów, które nie wymagają pieczenia, a co jedynie podgrzania. Dzięki temu jest gotowe w okamgnieniu, zanim rodzina czy przyjaciele siądą do stołu.

Przepis na ciasto z owocami bez pieczenia

Lista składników:
250 g biszkoptów
2 torebki budyniu śmietankowego
30 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki pszennej
1 l mleka
140 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
180 ml wody
3 łyżki kakao
3 łyżki soku z cytryny
250 g masła
60 ml cytrynówki
2 torebki galaretki malinowej
750 ml wrzącej wody
400 g malin
250 g borówki

Przygotowanie:
W garnku zagotować 700 ml mleka z dodatkiem cukru waniliowego. W reszcie mleka rozpuścić 2 budynie oraz mąki: pszenną + kartoflaną. W mieszance nie powinny pływać grudki. Przelać ją do garnka, mieszać i gotować gęsty budyń. Przenieść go do naczynia, okręcić folią spożywczą, ostudzić.

REKLAMA

W misce ucierać masło w temp. pokojowej z cukrem pudrem, a potem stopniowo dodawać po łyżeczce budyniowej masy, mieszać robotem.

1/2 kremu przenieść do oddzielnego naczynia i wymieszać z kakao. Formę prostokątną wyścielić pergaminem i na dnie umieścić 1 warstwę ciasteczek. Lekko naponczować je mieszaniną przyrządzoną z cytrynówki, wody (180 ml) i soku z cytryny.

Na biszkoptach równo rozsmarować krem budyniowy jasny. Przykryć go drugim poziomem naponczowanych ciastek. Wyłożyć na nie krem z kakao i deser schłodzić.

REKLAMA

Galaretki malinowe rozpuścić we wrzątku. Owoce jagodowe umyć i rozrzucić na powierzchni placka. Wylać ostudzoną, ale nadal płynną galaretkę. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilkanaście godzin.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA