Lubisz placki ziemniaczane? Spróbuj odmienionej wersji tego specjału. Usmaż go z 2 fenomenalnymi dodatkami. Oprócz standardowych produktów przyda się także ser żółty i kiełbasa. Ta kompozycja przejdzie do historii.
Do masy na placki ziemniaczane dodaj 2 nietypowe składniki
Smak placków ziemniaczanych zna chyba każdy. Można je serwować z najróżniejszymi dodatkami, np. sosem mięsnym czy kwaśną śmietaną. A czy przyszło Wam do głowy, aby tę kultową potrawę podać z dwoma pysznymi dodatkami jednocześnie? Kiełbasa i żółty ser wspaniale pasują do ziemniaczanego specjału, więc uzyskacie mega pyszne i sycące danie.
W plackach ziemniaczanych nie może zabraknąć smacznej cebulki – w tej recepturze najpierw ją podsmażymy, a dopiero potem dodamy do masy. Ser nie tylko poprawi smak placuszków, ale także ich teksturę. Jak je przygotować?
Receptura na mistrzowskie placki ziemniaczane
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
3 jajka
pieprz i sól do smaku
1 szklanka tartego sera żółtego (ok. 100 g)
2 łyżki mąki pszennej
1 średnia cebula
pętko ulubionej kiełbasy
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w półplasterki, a cebulę w kosteczkę. Na patelnię wrzucamy wędlinę i podsmażamy ją. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, wrzucamy cebulę i smażymy do czasu, aż się zeszkli.
Na tarce o małych oczkach ścieramy obrane ziemniaki. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy 3 jajka i przelewamy je do kartofli. Dodajemy także 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy. Otrzymaną mieszankę doprawiamy pieprzem i solą. Łączymy ją podsmażoną na patelni cebulą i kiełbasą, a po chwili dorzucamy też żółty ser. Wszystko ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Gdy będzie gorący, wykładamy porcje przyrządzonej masy i smażymy placki – powinny ładnie się zarumienić z dwóch stron. Serwujemy je zaraz po zdjęciu z patelni. Życzymy smacznego.
Czytaj też: Dodaj ten sezonowy składnik do farszu na pierogi. Będą lepsze niż ruskie