Dodaj ten sezonowy składnik do farszu na pierogi. Będą lepsze niż ruskie

pierogi
fot. screen Youtube / Polish Your Kitchen

Masz słabość do pierogów ruskich? Dziś mamy dla Ciebie coś zupełnie nowego, co z pewnością okaże się absolutnym hitem na Twoim stole. Przepis na pierogi z dodatkiem kalafiora odmieni Twoje mniemanie o tej potrawie. Oprócz białego sera zawierają kolekcję pysznych dodatków. Lecz największą atrakcją farszu jest kalafior.

REKLAMA

Pierogi z kalafiorem to hit tego lata

Chyba każdy doskonale zna smak pierogów ruskich. Klasyka z czasem się nudzi i trzeba skosztować czegoś nowego. Uwielbiane nadzienie na bazie sera białego warto czymś urozmaicić. Oprócz twarogu dodaj do niego także ser żółty, kalafior i wyrazisty szczypiorek.

Pierogi z nutą kalafiora fantastycznie sprawdzą się na lato. Nie dość, że sycą na długo, to są również lekkie i wyjątkowe w smaku. Podaj je swoim bliskim na obiad, a na pewno oniemieją z zachwytu.

Przepis na wakacyjne pierogi z kalafiorem

Składniki na ciasto:
1 kg mąki
2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:
kostka twarogu
1 cały kalafior
2 jajka
1 szklanka startego żółtego sera
gałka muszkatołowa
pieprz i sól
1 pęczek szczypiorku

REKLAMA

Sposób wykonania:
Aby przygotować ciasto na pierogi, na początku przesiewamy mąkę na blat, a potem mieszamy ją z łyżeczką soli. Potem powoli wlewamy gorącą wodę. Zaczynamy wyrabiać aksamitne ciasto, potem tworzymy z niego kulę i odkładamy na kilkanaście minut.

Gdy ciasto odpoczywa, zabieramy się za przygotowanie nadzienia. Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, pilnując, aby się nie rozgotował – powinien być półmiękki. Warzywo po odcedzeniu siekamy w drobną kosteczkę i wrzucamy do sporego naczynia. Dodajemy do niego jajka, twaróg i ser. Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku, nie zapominając o dodaniu pokrojonego szczypiorku. Ponownie mieszamy.

Ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko na stolnicy podsypanej mąką. Wycinamy z niego kółka, a potem na każdym z nich umieszczamy trochę nadzienia. Po ulepieniu wszystkich sztuk nastawiamy w większym garnku wodę z solą. Gotujemy pierogi w ukropie przez ok. 2 minuty od chwili, aż znajdą się na powierzchni. Po tym czasie potrawę możemy serwować. Smacznego.

REKLAMA

Czytaj też: Rolowane pierogi to hit wśród szybkich obiadów. Lepsze niż tradycyjne

Podziel się: