Puree ziemniaczane to pomysłowy dodatek do obiadu zamiast standardowych ziemniaków. Robi się je bardzo łatwo. Kartofle gotuje się i mieli, a później wzbogaca o masło, mleko lub śmietanę i przyprawy. To wersja klasyczna i wcale nie trzeba na niej poprzestać. Nudny smak puree warto nieco przełamać, dodając do niego świeży koperek, szczypiorek, boczek, ser żółty, zieloną cebulkę czy czosnek. Dziś przedstawiamy patent na tłuczone ziemniaki z nutą ostrego chrzanu.
Jakie ziemniaki przeznaczyć na puree?
Najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu B (odmiany, np. ingrid, irys, irga) lub C (np. ibis, lady claire, gracja). Oba typy mają dużo skrobi, więc zapewnią potrawie idealną konsystencję.
Jeśli nie wiesz, jaki rodzaj ziemniaków masz w domu, sprawdź to, robiąc łatwy test. Przekrój na pół ziemniaka i oba kawałki pocieraj o siebie. Jeśli będą się sklejać, są odpowiednie na puree.
Jak zrobić smakowite puree ziemniaczane z chrzanem?
Składniki:
▫︎ 1,5 kg ziemniaków,
▫︎ 1,5 łyżki masła,
▫︎ 6 łyżek śmietany,
▫︎ 3 łyżeczki soli,
▫︎ 6 łyżek chrzanu.
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy na kawałki i wrzucamy do naczynia z wodą, aby nie ściemniały. W garnku zagotowujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy trzy łyżki soli, a potem przekładamy kartofle i gotujemy je do miękkości. Warzywa odcedzamy i znów umieszczamy w garnku, aby całkowicie odparowały. Mielimy je w prasce, a następnie łączymy ze śmietaną, masłem i chrzanem, mieszamy. Puree jest gotowe do podania, smacznego.
Polecamy też przepis na sałatkę ziemniaczaną i placki ziemniaczane po Szwajcarsku.