Na liście wzmacniaczy odporności znajduje się imbir. Jest to niezwykła roślina, bez której wiele osób nie wyobraża sobie życia. Powodów jest bardzo dużo, a są to przede wszystkim jego charakterystyczne walory smakowe, jak i właściwości prozdrowotne.
Dodawanie imbiru do potraw lub herbat najczęściej kojarzy się z leczeniem przeziębienia lub wzmacnianiem odporności. Picie herbaty z imbirem bardzo korzystnie wpływa na układ immunologiczny, a zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Imbir zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji, łagodzi kaszel, rozrzedza śluz, hamuje skurcze oskrzeli, działa przeciwbólowo, a także przeciwgorączkowo. Imbir zalecany jest dla osób z nieżytem i stanem zapalnym górnych dróg oddechowych. Ale to nie koniec jego pozytywnych korzyści. okazuje się, że ta azjatycka roślina niesamowicie działa też na wiele innych schorzeń.
Korzyści płynące ze spożywania imbiru:
Imbir zmniejsza lepkość krwi i dzięki temu chroni przed tworzeniem się niebezpiecznych zatorów i zakrzepów. Poprawia pracę serca i koncentrację, dodaje energii oraz witalności. Jego stosowanie jest pomocne w stanach przemęczenia zarówno fizycznego i psychicznego.
Pomaga też przy schorzeniach związanych z układem pokarmowym i trawiennym. Ma działanie żółciopędne i rozkurczowe. Likwiduje wzdęcia i zwiększa wydzielanie śliny, a to ma pozytywny wpływ na proces trawienia.
Działa łagodząco na mdłości, również po narkozie i w trakcie chemioterapii.
Następną korzystną i leczniczą właściwością imbiru jest łagodzenie obrzęków spowodowanych zatrzymywaniem wody w organizmie. Substancje obecne w tej przyprawie działają moczopędnie oraz likwidują nadmiar wody z tkanek.
Imbir to roślina, która ma również wpływ na pracę mózgu. Poprawia jego ukrwienie oraz dotlenienie. Jest też naturalnym afrodyzjakiem. Spożywanie imbiru poprawia ukrwienie narządów płciowych.