
Malowanie pisanek jest naszą wielkanocną tradycją. Odpowiednio przygotowane jajka to klucz do uzyskania najlepszych rezultatów. Białe jajka farbuje się najlepiej, a środkiem, który je idealnie rozjaśni jest pewien kuchenny produkt.
Idealne jajka na Wielkanoc
Barwienie jajek jest nieraz mało efektywne. Farba zanika, a widoczna ciemna skorupka wygląda nieelegancko. Nadchodzące święta wielkanocne obejdą się bez żadnych przykrych niespodzianek. Barwniki idealnie pokryją skorupki, a wszystko dzięki wcześniejszemu gotowaniu jajek z 1 dodatkiem.
Może cię zainteresować: Co zrobić, aby mazurek na Wielkanoc był idealnie kruchy? Podpowiadamy
Większość osób gotuje jajka w samej wodzie. Gdy dodasz do niej trochę octu, to perfekcyjnie oczyścisz skorupkę, a ona mocno się rozjaśni. Malowanie prawie że białych jajek będzie czystą przyjemnością.
Jak ugotować jajka, by dało się je zwinnie barwić?
Na samym początku wstaw jajka o temp. pokojowej do garnka, zalej je wodą, tak, by zupełnie je zakryła. W tym momencie wlej ocet i zagotuj wszystko. Gdy roztwór zacznie bulgotać, przykręć ogień i gotuj jajka 10 min. W połowie tego czasu zauważysz, że skorupki już powoli zmieniają kolor. Po upływie wskazanego czasu ściągnij naczynie z kuchenki i przelej jajka chłodną wodą. Dzięki temu szybciej ostygną i będziesz je mógł swobodnie dotykać. Umyj skorupki gąbką i maluj według własnej koncepcji.
Czytaj też: Bez jaj! Szykują się puste koszyczki wielkanocne. Ceny mogą zaskoczyć