Dodaj do kotletów mielonych 1 składnik, a będą idealnie pulchne i soczyste

kotlety mielone
fot. Pixabay

Kotlety mielone to obiadowy klasyk. Jakiś czas temu hitem stała się ich niecodzienna wersja. Genialne mielone ze startą cukinią wzbudzają zachwyt u nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Powód jest oczywisty – są perfekcyjnie soczyste i pulchne. Poniższy przepis stał się prawdziwym przebojem internetu.

   

Idealne kotlety mielone dzięki cukinii
Jeśli chcesz, aby kotlety mielone zawsze wychodziły idealne, wypróbuj kilka praktycznych sposobów. Dobrym pomysłem jest dodanie do masy mięsnej startej cukinii. To soczyste warzywo sprawi, że mielone nie będą nadmiernie suche, a w związku z tym nabiorą puszystej konsystencji i będą bardzo pulchne! Warzywo dodatkowo podkręci ich smak. Nie czekaj, tylko weź cukinię i przyrządź najlepsze kotlety, jakie jadłeś.

Kotlety mielone z dodatkiem cukinii – przepis

Składniki:
1 cebula
500 g mięsa mielonego
1 cukinia
1 szklanka mleka
1 jajko
1 bułka
bułka tarta
pieprz
olej do smażenia
sól

   

Przygotowanie:
Bułkę umieść w naczyniu i zalej ją mlekiem, potem odstaw 10 minut. Posiekaj drobno cebulę i przełóż ją do większej miski wraz z rozbitym jajkiem i mięsem mielonym. Dodaj odciśniętą bułkę. Cukinię umyj, usuń jej końcówki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a na końcu dodaj do masy mięsnej. Wszystko dopraw czarnym pieprzem i solą, wymieszaj na gładką masę. Uformuj z niej kotleciki, a na patelni rozgrzej olej. Obtoczone w bułce tartej kotlety smaż na złocisty kolor z każdej strony. Świetnie smakują z młodymi ziemniakami i posiekanym koperkiem oraz surówką.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę