Dodaj do rosołu. Wyjdzie lekki i orzeźwiający, idealny na lato

rosół
fot. screen Youtube / Polish Your Kitchen

Rosół w upalny dzień to wcale nie taki zły pomysł. Chociaż to rozgrzewająca i sycąca zupa, to można tak pokombinować z przepisem, że wyjdzie lekka i orzeźwiająca. Trzeba tylko odpowiednio dobrać mięso i pod koniec gotowania wzbogacić danie o 1 sekretny składnik. Dzięki temu rosół nabierze zupełnie nowego charakteru.

REKLAMA

Zdaniem wielu osób, w naszym letnim menu powinny jak najczęściej gościć chłodniki i inne zupy na zimno. Tymczasem pogląd ten nie ma żadnego uzasadnienia. W rzeczywistości, to cieplejsze posiłki wpływają lepiej na nasz organizm. Prościej jest wtedy oziębić narządy niż je ocieplić, w związku z tym ciepła potrawa to zdecydowanie lepsze rozwiązanie. Rosół z poniższej receptury to najlepszy pomysł na obiad w upalny dzień.

Dzięki 1 składnikowi bulion nabierze orzeźwiających właściwości. Z pozoru nie pasuje on do tej potrawy, ale mimo to, zachęcamy do spróbowania. Gdy już skosztujesz tej wersji rosołu, od razu zmienisz zdanie. Wystarczy, że pod koniec gotowania dodasz.. sok z cytryny, a bulion wyjdzie niezwykle lekki.

Jak przygotować lekki i orzeźwiający rosół?

Składniki:
5 średnich marchewek
duże skrzydło z indyka (ok. kilograma)
por
1 pietruszka
pieprz i sól
1/4 korzenia selera
2 cytryny
ziele angielskie
listki laurowe
lubczyk

REKLAMA

Przygotowanie:
Mięso oczyść i umyj, a potem przełóż do sporego garnka. Wrzuć listek laurowy, ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Wszytko zalej chłodną wodą i doprowadź rosół do wrzenia. Po chwili wyraźnie zmniejsz moc ognia i gotuj zupę przez 30-40 minut.

Pietruszkę, seler i marchewkę umyj, obierz i wrzuć do gotującego się bulionu. Gotuj wszystko do czasu, aż warzywa zmiękną. Wyparz cytrynę wrzątkiem, a następnie wyciśnij z niej sok (dopilnuj, aby nie było w nim pestek). Sok wlej do zupy pod koniec obróbki cieplnej. Gotowy bulion serwuj z ugotowanym makaronem i posiekanymi warzywami z zupy. Dzięki cytrynie potrawa nabierze lekkiego i orzeźwiającego charakteru. Koniecznie przygotuj tę wersję rosołu – jest wprost stworzona na lato.

Czytaj też: Ten przepis na jajecznicę wymiata. Dodaj 1 sezonowy przysmak

Podziel się: