Dodaj kilka kropel do ciasta drożdżowego, a będzie rosło w oczach. Ten kulinarny sekret zna tylko niewielu, dlatego zasługuje na szczególną uwagę. Sprawdź, czy znasz ten patent.
Wyroby z ciasta drożdżowego to dla większości osób nie lada wyzwanie. A to dlatego, że trzeba zazwyczaj poświęcić na to większą ilość czasu, ale to najmniejszy problem. Najczęściej zdarza się, że ciasto nie wyrasta nawet po godzinie w ciepłym miejscu. Jednak mało kto wie, że jest na to świetny sposób. Wystarczy dodać pewien składnik podczas wyrabiania, a sprawi on, że ciasto będzie rosło dosłownie w oczach i to w kilka minut!
Dodaj kilka kropel do ciasta drożdżowego. Wyrośnie niczym wulkan
Drożdże są używane jako czynnik spulchniający. Produkują dwutlenek węgla, który powoduje, że ciasto rośnie i jest puszyste. Dlaczego nie wyrasta? Wiele osób zabija drożdże dolewając zbyt gorącą wodę lub mleko. Warto pamiętać o tym, by płyn był ciepły, nie gorący. Wtedy ciasto na pewno wyrośnie, ale czy można przyspieszyć ten proces? Okazuje się, że tak.
Aby ciasto wyrastało dużo szybciej wystarczy dodać do niego kilka kropel octu podczas wyrabiania. Ciasto będzie rosło niczym erupcja wulkanu, dlatego warto mieć duże naczynie. Wystarczy 20 minut, aby ciasto podwoiło objętość. Ocet sprawi, że wypiek będzie nie tylko pyszny, ale niezwykle mięciutki i puszysty. Warto zastosować ten genialny trik, a z pewnością nie pożałujesz.