Dodaj paprykę do sernika
pxhere

Dodaj paprykę do sernika, a nie pożałujesz. To połączenie jest jak Adam i Ewa, każdy smakosz musi go wypróbować. Sernik sernika będzie obłędny. Poznaj przepis.

Większość z nas uwielbia smak sernika. To ciasto jest klasykiem w polskiej kuchni, można robić je w wielu wersjach, np. stracciatella czy z kajmakiem, ale o tej z pewnością nie słyszeliście. Nietypowym składnikiem, który można dodać do sernika, jest marynowana papryka. Dlaczego warto ją dodać? Wyjaśniamy poniżej.

Dodaj paprykę do sernika. Tak pysznego jeszcze nie jadłeś

Marynowana papryka może być ciekawym składnikiem do sernika, ponieważ doda mu nieco pikantności i smaku. Jak to zrobić? Wystarczy, że najpierw ją odsączysz z zalewy i pokroisz na niewielkie, drobne kawałki, a potem zblendujesz na papkę. Można ją dodać do masy serowej serowej i upiec lub ułożyć na wierzchu ciasta po upieczeniu. Dzięki temu sernik nabierze oryginalnego smaku, będzie wilgotny, soczysty i będzie różnił się od tradycyjnych.


Przepis na sernik z marynowaną papryką


Składniki:

» 250 g herbatników
» 100 g masła
» 500 g sera twarogowego
» 3 jajka
» 1/2 szklanki cukru
» 1 łyżka mąki ziemniaczanej
» 1/4 szklanki marynowanej papryki ze słoika

Przygotowanie:

Herbatniki rozdrobnij i wymieszaj z roztopionym masłem, następnie wyłóż masę herbatnikową na dno formy do pieczenia.

W misce zmiksuj ser twarogowy z cukrem, jajkami i mąką ziemniaczaną. Odsącz marynowaną paprykę z zalewy, następnie zblenduj na papkę. Dodaj paprykę do masy serowej i dokładnie wymieszaj, a potem wylej masę na herbatnikowy spód. Włóż do piekarnika i piecz przez około 45-50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystygnięcia i gotowe. Ten sernik to idealne rozwiązanie dla osób, które lubią wyraziste smaki i nie boją się eksperymentować z przyprawami.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę