Nie ma co do tego wątpliwości, że każda gospodyni posiada swój wypróbowany rodzinny przepis na wyśmienity rosół. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmodyfikować tradycyjną recepturę i przygotować tę uwielbianą zupę z nietypowym dodatkiem, czyli z pieczonym pomidorem. Taka kulinarna uczta na długo pozostanie w pamięci.
Trudno wyobrazić sobie niedzielę bez esencjonalnego rosołu. Jednak zrobienie perfekcyjnego bulionu jest nie lada sztuką, i niekiedy wymaga szóstego zmysłu.
Dziś prezentujemy recepturę na rosół z oryginalnym dodatkiem w postaci pieczonego pomidora. Radzimy, aby do domowej zupy wybrać pomidora malinowego, ponieważ ta odmiana uchodzi za najsmaczniejszą. Soczysty pomidor nada potrawie odrobiny słodyczy i kwaśności. Z pewnością smak zupy miło Cię zaskoczy.
Do zrobienia rosołu z pieczonym pomidorem potrzebujesz:
2,5 litra wody
300 g wołowiny
pół kury dobrej jakości
pomidor malinowy
3 marchewki
1 jabłko
pietruszka korzeń
2 cebule
1 por
liść laurowy
pieprz ziarnisty
kawałek selera
łyżka soli
ziele angielskie
natka pietruszki
Przygotowanie:
Do garnka z zimną wodą włóż 2 rodzaje mięsa i zacznij gotować. Gdy zawartość w garnku zacznie wrzeć, przykręć gaz i gotuj co najmniej 2 godziny. W międzyczasie obierz warzywa korzeniowe, a potem pokrój je na mniejsze części. Cebulę przekrój na pół i opal nad ogniem – powinna być lekko brązowa. Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C i włóż do niego pomidory, piecz przez 20 minut. Rozdrobnione warzywa i przyprawy dodaj do bulionu i gotuj jeszcze przez 60 minut. Następnie dorzuć pomidory – jeżeli zrobisz to przedwcześnie, wtedy mogą rozpłynąć się podczas gotowania. Rosół serwuj jeszcze gorący najlepiej z dodatkiem makaronu.
Niecodzienne składniki do rosołu
Zaskakującym, a równocześnie wspaniałym dodatkiem do zupy może być korzeń imbiru. Danie z tym składnikiem może być obłędnie smaczne i rozgrzewające. Podobne właściwości ma kurkuma, która do tego nada bulionowi ładnej żółtej barwy. Inwencją możemy się również wykazać przy wyborze mięs. Niespodzianą dla bliskich bez wątpienia będzie zupa z odrobiną podgotowanej wątróbki.