Dodaj pieczonego pomidora do tej zupy. Jej smak Cię zaskoczy!

pomidor pieczony

REKLAMA

Nie ma co do tego wątpliwości, że każda gospodyni posiada swój wypróbowany rodzinny przepis na wyśmienity rosół. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmodyfikować tradycyjną recepturę i przygotować tę uwielbianą zupę z nietypowym dodatkiem, czyli z pieczonym pomidorem. Taka kulinarna uczta na długo pozostanie w pamięci.

Trudno wyobrazić sobie niedzielę bez esencjonalnego rosołu. Jednak zrobienie perfekcyjnego bulionu jest nie lada sztuką, i niekiedy wymaga szóstego zmysłu.

REKLAMA

Dziś prezentujemy recepturę na rosół z oryginalnym dodatkiem w postaci pieczonego pomidora. Radzimy, aby do domowej zupy wybrać pomidora malinowego, ponieważ ta odmiana uchodzi za najsmaczniejszą. Soczysty pomidor nada potrawie odrobiny słodyczy i kwaśności. Z pewnością smak zupy miło Cię zaskoczy.

Do zrobienia rosołu z pieczonym pomidorem potrzebujesz:
2,5 litra wody
300 g wołowiny
pół kury dobrej jakości
pomidor malinowy
3 marchewki
1 jabłko
pietruszka korzeń
2 cebule
1 por
liść laurowy
pieprz ziarnisty
kawałek selera
łyżka soli
ziele angielskie
natka pietruszki

REKLAMA

Przygotowanie:
Do garnka z zimną wodą włóż 2 rodzaje mięsa i zacznij gotować. Gdy zawartość w garnku zacznie wrzeć, przykręć gaz i gotuj co najmniej 2 godziny. W międzyczasie obierz warzywa korzeniowe, a potem pokrój je na mniejsze części. Cebulę przekrój na pół i opal nad ogniem – powinna być lekko brązowa. Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C i włóż do niego pomidory, piecz przez 20 minut. Rozdrobnione warzywa i przyprawy dodaj do bulionu i gotuj jeszcze przez 60 minut. Następnie dorzuć pomidory – jeżeli zrobisz to przedwcześnie, wtedy mogą rozpłynąć się podczas gotowania. Rosół serwuj jeszcze gorący najlepiej z dodatkiem makaronu.

Niecodzienne składniki do rosołu

Zaskakującym, a równocześnie wspaniałym dodatkiem do zupy może być korzeń imbiru. Danie z tym składnikiem może być obłędnie smaczne i rozgrzewające. Podobne właściwości ma kurkuma, która do tego nada bulionowi ładnej żółtej barwy. Inwencją możemy się również wykazać przy wyborze mięs. Niespodzianą dla bliskich bez wątpienia będzie zupa z odrobiną podgotowanej wątróbki.

Udostępnij: