ciasto czekoladowe
fot. Pxhere

Ciasta czekoladowe potrafią być naprawdę pyszne. Przykładem jest chociażby brownie – przepis na ten przysmak znajdziecie na naszej stronie. Wielu smakoszy ciasta czekoladowego ceni za wilgotność i miękkość, a dodatkowym atutem jest cudowna konsystencja, która rozpływa się w ustach. Idealny deser czekoladowy powinien mieć w składzie czekoladę, lecz ten z dodatkiem kakao jest równie smaczny. Poniżej znajdziecie przepis na ekspresowe i wyborne ciasto czekoladowe z nietypowym dodatkiem w postaci octu. Dlaczego warto go dodać? Wyjaśniamy.

Chociaż wlanie odrobiny octu do ciasta czekoladowego może co niektórym wydawać się dość zaskakującym pomysłem, to okazuje się, że dodatek ten potrafi zdziałać cuda. Dzięki niemu deser zachwyci nas sprężystością, puszystością i niebywałą wilgotnością. Sprawdźcie sami. Jeśli macie obawy, że ocet będzie wyczuwalny w cieście, uspokajamy was. Kwas ten w zasadzie tylko robi swoje, a potem wyparowuje, więc absolutnie nie wyczujecie go w swoim deserze. Zresztą podobną funkcję pełni w bezach czy ucieranej babce.

Ciasto czekoladowe z dodatkiem octu – przepis

Składniki:
1 szklanka cukru
1/4 szklanki ciemnego kakao
1 łyżka granulowanej kawy rozpuszczalnej
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki octu spirytusowego
aromat waniliowy
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki sody oczyszczonej
pół tabliczki gorzkiej czekolady
1 szklanka gorącej wody

Wykonanie:
W jednym naczyniu łączymy mąkę z cukrem, kakao, sodą i solą. W drugim kawę, wodę, aromat, ocet oraz olej. Miksujemy składniki mokre i suche. Umieszczamy ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię oprószamy pokrojoną czekoladą. Deser wkładamy do piekarnika nastawionego na temperaturę 180°C i pieczemy 45 minut. Wystudzone ciasto możemy polać polewą czekoladową albo posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę