Dodaj ten składnik do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie delikatne i kruche

szarlotka na smalcu
fot. screen Youtube / ReniasBackwelt

Szarlotka to kultowy wypiek, po który z ochotą sięga wielu miłośników deserów. Z dodatkiem smalcu, ciasto nabierze delikatnej konsystencji, dodatkowo będzie zadziwiająco kruche. Przetestuj ten znakomity wariat szarlotki, a efekt oceń sam.

REKLAMA

Sposobów przyrządzenia szarlotki jest mnóstwo. Część osób dodaje do niej proszek budyniowy, inni zaś pomijają prażenie jabłek, a jeszcze inni łączą te owoce z np. gruszkami lub śliwkami. Niektórzy korzystają ze sprawdzonej metody, która polega na wymieszaniu smalcu z masłem. Ciasto kruche dzięki temu jest bardziej delikatne i kruche. Koniecznie wypróbuj ten patent.

Smaczna szarlotka na smalcu – przepis

Składniki:
150 g cukru
3 żółtka
540 g mąki krupczatki
1 jajko
opakowanie cukru wanilinowego
100 g zimnego smalcu
3 łyżki zimnej wody
1 kg jabłek
100 g schłodzonego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiej przez sitko wprost na stolnicę. Wsyp cukier i cukier wanilinowy. Smalec i masło posiekaj na małe kawałki, a potem połącz je z sypkimi składnikami za pomocą noża. Dodaj wodę, jajko i żółtka, sprawnie zagniataj masę. Gdy otrzymasz gładkie ciasto przekrój je na 2 nierówne części. Trochę mniejszą owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Większy kawałek ciasta rozwałkuj i przenieś do blachy (wymiary 24 cm x 36 cm). Zrób w nim nakłucia widelcem i podpiecz w piekarniku przez ok. 15-20 minut.

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce i podpraż przez 15 minut w garnku z grubym dnem. Umieść je na podpieczonym spodzie i przykryj całość rozwałkowanym schłodzonym ciastem. Możesz również zetrzeć ten kawałek na tarce o grubych oczkach. Szarlotka powinna się piec przez 40 minut, później ostudź ją na kratce.

REKLAMA

Podziel się: