Dodaj ten składnik do kotletów mielonych. Ich smak zaskoczy każdego!

Dodaj ten składnik do kotletów mielonych

Dodaj ten składnik do kotletów mielonych – będą niezwykłe w smaku. Ten przepis jest rewelacyjny, bo kotlety wychodzą przepyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. A wszystko to dzięki składnikowi, który używa się w kuchni orientalnej. Sprawdź i koniecznie wypróbuj!

   

Kotlety mielone to obiad, który każdy jadł co najmniej kilka razy. Najlepiej smakują z młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem i buraczkami zasmażanymi. To połączenie idealne, ale mało kto wie, że smak kotletów można niezwykle podkreślić składnikiem, który ma bardzo mocny aromat i idealnie pasuje do mięsa mielonego. Co to za tajny składnik? Zobacz!

Dodaj ten składnik do kotletów mielonych – będą niezwykle aromatyczne!

Dodaj ten składnik do kotletów mielonych

Kotlety mielone będą miały pyszny i aromatyczny smak, kiedy wzbogacisz je o składnik kuchni orientalnej – sos sojowy. Dzięki temu są obłędne i na pewno zachwycą każdego smakosza, a zwłaszcza ulubieńców kuchni polskiej. Przedstawiamy przepis na mielone z sosem sojowym – wypróbuj je i przekonaj się, że są pyszne!

   

Przepis na mielone z sosem sojowym


Składniki:

» 1 mała bułka
» mleko lub woda do namoczenia bułki
» pół kg mięsa mielonego
» 1 średnia cebula starta
» 1 jajko
» pół łyżki sosu sojowego
» 1 łyżeczka soli
» pół łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
» około 1/4 szklanki zimnej wody
» bułka tarta do obtoczenia

   

Przygotowanie:

Bułkę zalej mlekiem lub wodą i poczekaj chwilę, aż dobrze się namoczy – 10 minut. Do miski włóż mięso mielone, startą cebulę, jajko, sos sojowy, następnie dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj dobrze odciśniętą bułkę, a potem wymieszaj całość dokładnie.

Mieszaj mięso i dodawaj stopniowo zimną wodę, dzięki temu kotlety będą puszyste i bardziej delikatne. Masa może być bardziej luźna, ale to nie szkodzi. Formuj kotleciki dowolnej wielkości i o dowolnym kształcie, a potem obtaczaj kolejno w bułce tartej.

Patelnię rozgrzej z dodatkiem oleju i smaż kotlety z obu stron na średnik ogniu przez około 15 minut. Obracaj je co kilka minut, by nie przypaliły się. Po usmażeniu podawaj je z ziemniakami i buraczkami. Smacznego!

Udostępnij:
   

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę