Dodaj ten składnik do pączków. Będą wilgotne i dłużej świeże – przepis Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz i pączki
fot. Facebook / Ewa Wachowicz / screen Youtube / Orchideli

Pączki według przepisu Ewy Wachowicz to doskonała propozycja dla ludzi, którzy chcieliby skosztować tego specjału w trochę innej odsłonie. Za sprawą ziemniaków pączki pozostają dłużej świeże, a ich wnętrze jest wilgotne. Pączki ziemniaczane możesz przygotować na Tłusty Czwartek. Znikną w mgnieniu oka!

REKLAMA

Najbardziej popularne są pączki drożdżowe. Lecz receptury na pączki pieczone czy w wersji mini też cieszą się dużym uznaniem. Ziemniaczane smakołyki, które poleca Ewa Wachowicz, są proste i szybkie w wykonaniu.

Pączki ziemniaczane wg przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:
0,5 kg ziemniaków
0,5 kg mąki
125 g masła
pół szklanki cukru
3 jajka w temperaturze pokojowej
50 g drożdży
olej do smażenia

REKLAMA

Wykonanie:
Ugotuj ziemniaki. Jeszcze ciepłe przepuść przez praskę lub zmiel. Mąkę przesiej do naczynia, a masło rozpuść. Do kartofli wkrusz świeże drożdże, dodaj jajka, mąkę, cukier i masło. Zamieszaj, a potem wyrabiaj ciasto. Przykryj i odłóż w ciepłe miejsce, aby zwiększyło objętość.

Później odrywaj z niego nieduże porcje i formuj pączki. Kulki znów zostaw do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Na głębszej patelni dobrze rozgrzej olej i smaż pączki z każdej strony, aż się zezłocą. Wyjmuj osobno i odsącz na ręczniku papierowym. Po ostygnięciu oprósz je cukrem pudrem.

REKLAMA

Polecamy też przepis na faworki i pączki z serka homogenizowanego.

Podziel się: