Dodaj ten składnik do sałatki jajecznej. Będzie miała bogaty smak
Wielkanoc nie może obejść się bez sałatek. Wszyscy znamy smak klasycznej sałatki jarzynowej, dla odmiany warto przygotować coś innego. Proponujemy pyszną sałatkę jajeczną z dodatkiem ananasów z puszki. Ma bogaty smak, a z uwagi na barwę i dodatek jajek, jest znakomitą propozycją na te święta. Zrobisz ją bardzo szybko, a sam sposób wykonania jest bardzo łatwy. Wystarczy, że ugotujesz i posiekasz jajka, a następnie połączysz je z resztą składników, które pochodzą głównie z puszki.
REKLAMA
W święta w wielu domach nie zabraknie kultowej sałatki jarzynowej. Jeśli jednak komuś już się przejadła lub chce przyrządzić kilka sałatek, to sałatka z poniższego przepisu jest odpowiednim wyborem. Do tego bardzo smacznym i szybkim w wykonaniu. Jeśli chcesz się o tym przekonać, zrób ją chociaż raz.
Sałatka jajeczna z dodatkiem ananasów – przepis
Składniki:
1 puszka kukurydzy
10 jajek
1 puszka ananasa
ok. 30 dag chrzanu tartego
szczypiorek
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
4 łyżki majonezu
REKLAMA
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, nie dłużej niż 8-9 minut. Po ugotowaniu studzimy je, zdejmujemy skorupki i kroimy w niewielką kostkę. Ananasa odsączamy z zalewy, także kroimy w niedużą kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy i przekładamy wraz z ananasem do jajek. Odciskamy chrzan, łączymy go z jogurtem i majonezem, mieszamy. Dorzucamy go do sałatki, mieszamy i doprawiamy potrawę do smaku. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Posypujemy nim sałatkę jajeczną przed podaniem. Smacznego.