sałatka jajeczna
fot. screen Youtube / Papa G’s Low Carb Recipes

Wielkanoc nie może obejść się bez sałatek. Wszyscy znamy smak klasycznej sałatki jarzynowej, dla odmiany warto przygotować coś innego. Proponujemy pyszną sałatkę jajeczną z dodatkiem ananasów z puszki. Ma bogaty smak, a z uwagi na barwę i dodatek jajek, jest znakomitą propozycją na te święta. Zrobisz ją bardzo szybko, a sam sposób wykonania jest bardzo łatwy. Wystarczy, że ugotujesz i posiekasz jajka, a następnie połączysz je z resztą składników, które pochodzą głównie z puszki.

W święta w wielu domach nie zabraknie kultowej sałatki jarzynowej. Jeśli jednak komuś już się przejadła lub chce przyrządzić kilka sałatek, to sałatka z poniższego przepisu jest odpowiednim wyborem. Do tego bardzo smacznym i szybkim w wykonaniu. Jeśli chcesz się o tym przekonać, zrób ją chociaż raz.

Sałatka jajeczna z dodatkiem ananasów – przepis

Składniki:
1 puszka kukurydzy
10 jajek
1 puszka ananasa
ok. 30 dag chrzanu tartego
szczypiorek
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
4 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, nie dłużej niż 8-9 minut. Po ugotowaniu studzimy je, zdejmujemy skorupki i kroimy w niewielką kostkę. Ananasa odsączamy z zalewy, także kroimy w niedużą kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy i przekładamy wraz z ananasem do jajek. Odciskamy chrzan, łączymy go z jogurtem i majonezem, mieszamy. Dorzucamy go do sałatki, mieszamy i doprawiamy potrawę do smaku. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Posypujemy nim sałatkę jajeczną przed podaniem. Smacznego.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę