Sałatka jarzynowa według Ani Starmach
fot. Facebook / Anna Starmach / pixabay

Kultowa sałatka jarzynowa to prawdziwy hit wśród sałatek. Jest często przyrządzana na różne okazje, w tym święta. Dzięki recepturze Ani Starmach, potrawa zasmakuje każdemu. Jeden składnik sprawi, że sałatka nabierze wyjątkowego charakteru.

Klasyczne dania na Wielkanoc to oczywiście żurek, swojskie wędliny, jajka w różnych wersjach, a także świąteczne ciasta. Sałatki także zapisują się w tradycję. Sałatka jarzynowa jest smakowita i każdy za nią przepada. Istnieje mnóstwo odsłon i przepisów na ten świąteczny specjał. Receptura Ani Starmach to sposób na udaną i pyszną potrawę nie tylko na święta. Aby idealnie podkreślić smak innych warzyw, wystarczy dodać do sałatki ogórka kiszonego.

Sałatka jarzynowa według Ani Starmach – przepis

Składniki:
4 marchewki
puszka zielonego groszku
2 twarde jabłka
2 ogórki kiszone
2 ziemniaki
mały korzeń selera
3 korzenie pietruszki
100 g śmietany
200 g majonezu
łyżeczka tartego chrzanu
łyżeczka musztardy
pieprz i sól
łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Umyj i obierz warzywa. Ziemniaki, pietruszkę i marchew zalej osoloną wodą i gotuj przez mniej więcej 45 minut. Gdy warzywa zmiękną pokrój je w kostkę. Dorzuć obrane i posiekane jabłka oraz ogórki. Groszek odcedź, a następnie przełóż do całości. W oddzielnej miseczce połącz musztardę ze śmietaną, chrzanem i majonezem. Wlej trochę soku z cytryny. Dodaj sos do sałatki i dopraw ją do smaku. Na samym końcu dobrze ją wymieszaj i odstaw, aby smaki się przegryzły.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę