Kalafiorowa jest jedną z najpopularniejszych i najsmaczniejszych zup, jakie królują na stołach Polaków. Doskonale smakuje z dodatkiem świeżego koperku oraz młodych ziemniaków. Choć jej klasyczny wariant smakuje wspaniale, to można nadać jej jeszcze więcej smaku. Ewa Wachowicz zachęca, aby zamiast śmietany użyć delikatnego serka mascarpone.
Receptura na zupę kalafiorową wcale nie jest trudna i poradzi sobie z nią nawet kucharz amator. Wystarczą świeże jarzyny, trochę wolnego czasu i kilka przypraw. W przepisie Ewy Wachowicz kluczową rolę odgrywa mascarpone. Dzięki niemu potrawa jest niebywale delikatna i kremowa.
Zupa kalafiorowa – przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
1,5 l wywaru jarzynowego
1 marchewka
250 g serka mascarpone
4 młode ziemniaki
sól i pieprz
mały kalafior
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
1 łyżka masła klarowanego
świeży koperek
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kosteczkę, a także marchewkę pokrojoną w plastry lub kostkę, smażymy warzywa przez kilka minut. Składniki zalewamy bulionem jarzynowym i dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki, gotujemy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec obróbki cieplnej zaprawiamy zupę serkiem mascarpone, dodajemy posiekany koperek i dymkę. Doprawiamy zupę według uznania pieprzem oraz solą. Smacznego.