Czy można mrozić masło?
fot. Pixabay

Większość osób trzyma masło na co dzień w chłodziarce albo na blacie w maselniczce – istnieją jednak lepsze sposoby, aby tłuszcz ten zachował świeżość na dłużej. Mrożenie masła w zamrażarce jest jak najbardziej możliwe, warto przy tym pamiętać o dwóch rzeczach.

Jak mrozić masło?

Po pierwsze, sprawdź jego skład. Solone masło odznacza się dłuższym terminem przydatności do spożycia i ma także większą trwałość od tłuszczu bez soli. Tym samym solona kostka może spokojnie przeleżeć w zamrażarce nawet 12 miesięcy, a bez soli – najwyższej 6 miesięcy.

Kolejną dobrą strategią jest podzielenie kostki masła na mniejsze kawałki, zwłaszcza jeśli dom zamieszkuje duża rodzina. Nie powinno się bowiem powtórnie zamrażać pożywienia, o ile zostało uprzednio rozmrożone. W taki sposób można bezproblemowo wyjąć odpowiednią ilość, nie naruszając reszty. Tłuszcze mają to do siebie, że pochłaniają zapachy, z tego też względu sprawdź, czy w szufladzie, w której chcesz umieścić masło, nie tkwi żywność o intensywnym zapachu. Jeśli tak, przenieś ją do innego lokum w zamrażalniku.

Korzystanie z zamrożonego masła

Jeżeli zamierzasz przy jego pomocy coś ugotować, wrzuć je bezpośrednio na rozgrzaną patelnię, bądź do garnka. Wysoka temperatura sprawi, że zamrożony tłuszcz roztopi się identycznie, jak kostka wprost z chłodziarki. Sprawa trochę się komplikuje, gdy masło ma trafić na kanapkę. Twardego, jak skała tłuszczu mlecznego nie będzie można łatwo rozsmarować, ale istnieją sposoby, dzięki którym można sprawnie sobie z tym poradzić. Pierwszy trik polega na starciu kostki na tarce, wtedy wiórki ulegną szybszemu ociepleniu.

Druga metoda zakłada podgrzanie zamrożonego tłuszczu w kuchence mikrofalowej. Ogrzewanie powinno odbywać się na minimalnej mocy i trwać przez kilka sekund. Można też umieścić masło w nagrzanym wrzątkiem kubku. Ciepłe powietrze w środku naczynia błyskawicznie ociepli zimny produkt.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę