Dodaj ten składnik do zupy kalafiorowej. Wyjdzie niezwykle aromatyczna

Daria Ładocha i zupa kalafiorowa
fot. Facebook / Daria Ładocha / screen Youtube / La Cocina De Lety

W obecnych czasach wielu kucharzy nie boi się unikalnych połączeń smaków i dzięki temu tradycyjne potrawy zdobywają drugie życie. Przepis Darii Ładochy na popularną zupę kalafiorową z pewnością zaskoczy wasze kubki smakowe. Za sprawą 1 niestandardowego składnika, danie stanie się bombą aromatyczną.

REKLAMA

Daria Ładocha to dziennikarka kulinarna, prezenterka telewizyjna, a także autorka książek. Swoimi doświadczeniami dzieli się w telewizji, a na blogach kulinarnych zamieszcza wyjątkowe receptury odświeżające klasyczne dania. Ostatnio na swoim profilu w mediach społecznościowych opublikowała niezwykły przepis na zupę kalafiorową. Dlaczego niezwykły? Ponieważ gości w nim kozi ser. Poza tym w potrawie znajdziemy także sos sojowy i nasiona słonecznika. Taka harmonia smaków to uczta dla podniebienia.

Przepis Darii Ładochy na zupę kalafiorową z serem kozim

Składniki:
500 g ziemniaków
2 l wody
3 marchewki
1 kalafior
kawałek selera
1 cebula
1 korzeń pietruszki
1 pęczek świeżego koperku
4 liście laurowe
pęczek zielonej pietruszki
5 kulek ziela angielskiego
pieprz cytrynowy
1 żółta papryka
100 ml kwaśnej śmietany
50 g pestek słonecznika
sok z cytryny
100 ml słodkiej śmietanki
3 łyżki sosu sojowego
sól
ser kozi w roladzie

REKLAMA

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy ok. 2 l wody, wrzucamy do niej włoszczyznę (jedną marchewkę pozostawiamy do zupy), liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy składniki na wolnym ogniu. Po upływie kilku minut wlewamy do bulionu sos sojowy i gotujemy przez 45 minut. Potem jarzyny odcedzamy. Czosnek i cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na patelni. Obraną marchewkę kroimy w plasterki. Paprykę siekamy w niedużą kostkę. Wszystkie produkty podsmażamy na patelni przez kilka minut.

Jak tylko warzywa staną się miękkie, przekładamy je z patelni do garnka. Kartofle obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Kalafior myjemy i rozdzielamy na różyczki, umieszczamy wszystko w garnku i gotujemy od miękkości jarzyn – przez ok. 12 minut. Następnie dodajemy do zupy śmietanę, sok z cytryny i doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekane zioła i wykładamy porcję zupy na talerz. Wrzucamy do niej nasiona słonecznika i pokrojony ser kozi.

REKLAMA

Udostępnij: