Dodaj to do białek i podgrzej, a efekty zaskoczą każdego. Beza dzięki temu wyjdzie perfekcyjna – chrupiąca i lekko miękka w środku. Genialny trik.
Jak zrobić bezę by nie opadła, była chrupiąca i delikatna w środku? Wiele osób męczy się próbując każdego sposobu na idealną bezę. Jednak mało kto wie, że ma ją na wyciągnięcie ręki i zawsze wyjdzie każdemu, dlatego musisz poznać ten rewelacyjny patent.
Dodaj to do białek i podgrzej – beza będzie chrupiąca i delikatna. Świetny trik
Beza to pyszne ciasto złożonych z białek. Można dodać do niej wiele różnych dodatków takich jak owoce, śmietanę kremówkę, lody. Można zrobić z niej pyszną roladę lub słynny tort Pavlova. Aby beza wyszła idealnie, wystarczy zastosować pewien patent.
Białka jaj przed ubijaniem muszą mieć temperaturę pokojową, jest to konieczne! Ale co, kiedy o tym zapomnisz lub nie masz czasu ich odłożyć na kilka minut? Jest na to sposób. Wystarczy, że wbijesz je do miski, którą umieścisz na garnku z wodą i lekko podgrzejesz. Ale to nie wszystko, bo cały trik polega na dodaniu kilku kropelek octu, a następnie ubijaniu ich właśnie na parze wodnej. Dzięki temu białka będą bardziej puszyste, błyszczące i spójne. Poznaj przepis na bezę, który wyjdzie nawet najbardziej początkującym.
Przepis na bezę z 3 białek
Składniki:
» 3 białka
» 5 kropli octu
» 3/4 szklanki cukru
» 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Do garnka wlej trochę wody i postaw na nim miskę. Do miski dodaj białka oraz ocet, następnie podgrzewaj delikatnie. Gdy białka będą już miały cieplejszą temperaturę, zacznij ubijać je mikserem na najwyższych obrotach przez 8 minut. Zdejmij z ognia, a potem zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo cukier, a na koniec dodaj skrobię.
Blaszkę posmaruj odrobiną oleju i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na blaszkę masę bezową. Piecz przez 30 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem. Nie wydłużaj ani nie skracaj czasu pieczenia.
Po upieczeniu pozwól jej ostygnąć i gotowe. Podawaj z ulubionymi dodatkami, smacznego!