Dodaj to do ogórków małosolnych. Wyjdą nieziemskie w smaku

Dodaj to do ogórków małosolnych
Pixabay

Dodaj to do ogórków małosolnych, a zaskoczysz się jak pyszne wyjdą w smaku. Ten dodatek nadaje im niesamowitego charakteru.

REKLAMA

Ogórki małosolne to przepyszny dodatek do kanapek i nie tylko. Aby zrobić je w nieco lepszym wydaniu i nadać im większego wyrazu, warto dodać do nich pewien składnik. Sprawdź poniżej przepis.

Dodaj to do ogórków małosolnych. Genialny trik

Dodaj trochę gorczycy do ogórków małosolnych, a nadasz im nieco pikantności i wzbogacisz smak. Możesz zacząć od 1-2 łyżeczek gorczycy, a następnie spróbować i dostosować ilość do własnych upodobań smakowych. Pamiętaj, że gorczyca jest dość silna w smaku, więc lepiej zachować ostrożność i dodawać ją stopniowo, aby nie przytłoczyć smaku ogórków. Poznaj przepis.

Składniki:

» 1 kg ogórków
» 3-4 ząbki czosnku,
» 1 łyżeczka gorczycy
» 1 litr wody
» 2 łyżki soli

REKLAMA

Przygotowanie:

Przygotuj słoiki, a wcześniej je wyparz.  Pokrój ogórki na plastry lub pozostaw w całości, tak jak wolisz. Do garnka wlej wodę, następnie dodaj sól, aby utworzyć zalewę. Dodaj gorczycę, a potem przeciśnięty czosnek i dobrze wymieszaj.

Umieść ogórki w słoiku, a następnie zalej je przygotowaną zalewą. Upewniaj się, że są dobrze zanurzone. Zakręć słoik szczelnie, a potem przechowuj w lodówce przez co najmniej kilka dni, aby ogórki nabrały smaku.

Po kilku dniach spróbuj ogórki, aby ocenić smak. Im dłużej ogórki fermentują, tym bardziej będą mieć intensywny smak. Smacznego!

REKLAMA

Podziel się: