ShareInfo.plKulinariaDodaj trochę tego proszku. Zupa grzybowa przestanie być nijaka

Dodaj trochę tego proszku. Zupa grzybowa przestanie być nijaka

zupa grzybowa
fot. screen Youtube / @Vkusno-O-Ede

Zupa grzybowa to esencja jesiennej kuchni. Rozgrzewa, syci i uszczęśliwia swoim smakiem. W sezonie jesienno-zimowym rządzi na stołach Polaków najczęściej. Powód? Łatwy dostęp do kluczowego składnika, czyli leśnych grzybów. Bez nich zupa byłaby nijaka. Pożądanych nut smakowo-zapachowch, jakie pochodzą od świeżych leśnych zbiorów, nie zapewni żadna sklepowa kostka bulionowa. Polecamy ten wyśmienity przepis na zupę grzybową. Ugotuj ją według poniższych wskazówek, a posmakuje ci tak, że już zawsze będziesz do niej wracać. Będzie ci towarzyszyć podczas chłodnych dni.

REKLAMA

Zupa grzybowa lepsza niż u babci. Zrób ją według tej receptury mistrzów

Nie trzeba czekać do Wigilii, aby skosztować pysznej zupy grzybowej. Do świąt zostało jeszcze trochę czasu i na razie warto ugotować klasyczną zupę ze świeżymi grzybami, bo jest na nie sezon.

Najsmaczniejsza wychodzi na grzybach różnego rodzaju. Trochę kapeluszy i pieńków prawdziwków, podgrzybków, maślaków i kurek zapewnią bogaty i zróżnicowany smak, który idealnie dopełni słodka, wysokoprocentowa śmietanka.

Przepis na zupę grzybową

Składniki:
▪ 600 g świeżych grzybów leśnych,
▪ 3 litry wody,
▪ 150 g pietruszki,
▪ 150 g marchwi,
▪ 200 g średnich ziemniaków,
▪ 50 g pora,
▪ 30 g pudru/proszku grzybowego,
▪ 150 g cebuli (1-2 szt.),
▪ 50 g oliwy,
▪ 3 liście laurowe,
▪ 5 ziaren czarnego pieprzu,
▪ 3 ziarna ziela angielskiego,
▪ 150 g śmietanki kremówki,
▪ świeży koperek.

REKLAMA

Wykonanie:
Myjemy pietruszkę, ziemniaki, por i marchewkę. Obieramy i kroimy warzywa w kostkę, a potem umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Cebulę (1 szt.) obieramy i opalamy nad palnikiem, dajemy do wywaru. Wrzucamy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listki laurowe i 1 łyżkę soli, gotujemy średnim ogniu. Cebulę siekamy i szklimy na patelni. Płuczemy grzyby i kroimy w sporą kostkę, a potem wrzucamy do złocistej cebuli. Smażymy razem, dodajemy sól i pieprz wedle uznania. Mieszankę z patelni przekładamy do bulionu, wsypujemy puder grzybowy. Ponownie dodajemy nieco pieprzu i soli, gotujemy na niedużym palniku, aż jarzyny i grzyby zmiękną. Zupa jest już prawie gotowa. Chwilę przed końcem gotowania zabielamy ją kremówką (zahartowaną) i posypujemy zieleniną.

Skąd wziąć puder grzybowy?

Wysuszone grzyby zmiel na proszek, np. w blenderze i przesyp go do pojemnika i przykryj. Puder grzybowy ma niepowtarzalny smak i aromat, więc na pewno przyda się do wielu dań.

Czytaj też: Najlepsza kapusta do gołąbków to nie biała. Wybierz tę, a rodzina padnie z wrażenia

REKLAMA
Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA