ShareInfo.plKulinariaDodaję ⅓ łyżeczki do mięsa mielonego. Jest soczyste i pyszne

Dodaję ⅓ łyżeczki do mięsa mielonego. Jest soczyste i pyszne

mięso mielone
fot. screen Youtube / Jacob’s BBQ

Mięso mielone ma zastosowanie w wielu przepisach. Od standardowych zapiekanek, kotletów, pulpetów przez pierogi czy gulasz. Opcji są setki, więc jeśli masz opakowanie mięsa mielonego wołowego czy wieprzowego, długo nie musisz zastanawiać się, w co pysznego je zamienić. Kluczowe, by prawidłowo przyrządzić je na patelni. Dzięki 1 dodatkowi mięso zachowa soczystość, a potrawy będą o niebo lepsze.

REKLAMA

Jakie mamy rodzaje mięsa mielonego?

✓ Wieprzowe
To tłuste mięso, które jest soczyste i pyszne. Wyjdą z niego dobre kotlety mielone czy farsz do gołąbków. Według znawców tematu najlepszy jest boczek, karkówka oraz łopatka.

✓ Wołowe
Jeden z najbardziej popularnych typów mięsa. Ma mniej tłuszczu niż wieprzowina, ale jest równie smaczny. Nadaje się świetnie na burgery. Podobno najsmaczniejsza jest zmielona łopatka lub antrykot.

✓ Drobiowe
W porównaniu z obiema powyższymi opcjami, mięso drobiowe (np. z indyka) zawiera zdecydowanie mniej tłuszczu. Zatem potrawy z jego udziałem są polecane osobom dającym o linię. Idealny wybór z kurczaka lub indyka to uda lub pierś.

✓ Mieszanka:
Różne gatunki mięs (np. wołowo-wieprzowe, wieprzowo-drobiowe) też można zamknąć w jednym daniu, np. w lasagne.

REKLAMA

Jeśli chodzi o mięso mielone, to jesteś już dobrze zorientowany, zatem czas przejść do sedna sprawy. Ten trik kuchenny przyda ci się wiele razy, zwłaszcza jeśli często robisz kotlety mielone czy spaghetti bolognese.

Mielone mięso ma tendencję, by wytwarzać sporo wody podczas smażenia na patelni. Ta odparowuje, a finalnie mięso wychodzi suche i niesmaczne. Odtąd się to zmieni. Gdy dodasz do niego pewien sypki składnik, zachowa w sobie wszystko, co cenne. W trakcie smażenia mięsa następuje rozkład białek. Zawarta w nim woda wypływa na zewnątrz i rozchodzi się po całej patelni, a wołowina czy wieprzowina wychodzi wiórowata, a w smaku jest nie najlepsza. Jak temu zapobiec i uratować obiad?

Dodaj do mięsa mielonego odrobinę sody oczyszczonej

Dzięki sodzie woda uchowa się w mięsie, które ostatecznie będzie pełne smaku. Odpowiednia ilość sody to 1/3 łyżeczki na 500 g mielonego mięsa. Warto pamiętać również o tym, żeby mięso doprawiać solą na samym końcu smażenia.

Czytaj też: Wkładam to do środka kotletów mielonych. Wychodzą soczyste i pyszne jak nigdy

REKLAMA

Zobacz również:
REKLAMA