Dodaję do ciasta 1 sezonowy składnik. Naleśniki są puszyste i idealnie złociste

ciasto na naleśniki
fot. screen Youtube / AZIZA GOTOVIT

Za naleśnikami przepadają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Można jeść je na śniadanie, obiad czy kolację – krótko mówiąc sprawdzą się idealnie na każdy posiłek. Są pyszne zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Skoro mamy jesień, to warto wypróbować przepis na naleśniki z sezonowym dodatkiem. Podbiją każde podniebienie i będą hitem na stole. Koniecznie przetestuj dzisiejszą recepturę.

REKLAMA

Rewolucyjny przepis na naleśniki. Z dynią będą 100 razy lepsze

Z naleśnikami jest podobnie jak z plackami ziemniaczanymi. Możemy wzbogacać je o różne dodatki, otrzymując za każdym razem nieco innym wariant potrawy.

Jednak dziś zajmiemy się tym konkretnym składnikiem. Już wiesz, że chodzi o dynię. W sezonie jest najsmaczniejsza i kupisz ją po okazyjnej cenie. Jeszcze lepiej, gdy masz przydomową plantację możesz świeże warzywo zerwać w każdej chwili. Okazuje się, że znakomicie sprawdzi się w cieście naleśnikowym, a placuszki po usmażeniu są wprost wyborne. Kto ich próbował, to dobrze o tym wie.

REKLAMA

Jeśli jesteś wielbicielem naleśników, to z pewnością rozsmakujesz się w tym przepisie. A jeśli dodatkowo lubisz dynię, to będziesz podwójnie szczęśliwy. Odkryłam tę recepturę całkiem niedawno i od razu podbiła moje kubki smakowe. Zresztą moja rodzina też uwielbia naleśniki z pomarańczowym warzywem. Sięgam po dynię odmiany hokkaido, która ma idealną konsystencję, jest słodkawa i smaczna. Placuszki mają apetycznie złocisty kolor, są też puszyste i bajeczne w smaku.

Najlepszy przepis na naleśniki z dynią

Składniki:
2 łyżki cukru
300 g dyni
3 jajka
200 ml mleka
200 ml wody
300 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży

Sposób wykonania:
Dynię pokrój w kostkę średniej wielkości i gotuj przez 20 minut, potem przełóż ją do naczynia i rozgnieć za pomocą widelca. Dodaj mleko, jajka, sól i cukier. Nie zapomnij też o drożdżach.

REKLAMA

Wszystkie składniki starannie miksuj i wsyp mąkę. Ponownie mieszaj i naczynie przykryj folią spożywczą, a także szmatką, zostaw mieszankę w spokoju na pół godziny. Później smaż na porcję ciasta naleśnikowego na rozgrzanej patelni – gdy placek nabierze złotego koloru z dwóch stron, to wyłóż go na talerz i podobnie postępuj z resztą ciasta w misce.

Z dyni wyczarujesz pyszne i złociste naleśniki – idealne na jesień

Naleśniki z dodatkiem dyni wyglądają bardzo kusząco. Ich złocista barwa przyciągnie uwagę każdego smakosza. Dzięki drożdżom usmażone naleśniki są wyjątkowo puszyste i miękkie. Prezentują się ekskluzywnie i obłędnie smakują. Warto wiedzieć, że dynia zwiększa walory zdrowotnej całej potrawy. Jest źródłem przeciwutlaniaczy (m.in. beta-karotenu), witamin i wielu innych substancji odżywczych, które wspomagają organizm.



Naleśniki dniowe możesz serwować z odrobiną ulubionej konfitury i twarożku. Polecamy ten przepis na dżem z dyni i pomarańczy.

Podziel się: