Dodaję do racuchów i mieszam. W życiu nie smakowały lepiej
Na samą myśl o racuchach, aż cieknie ślinka. Już dawno zawojowały świat i z każdym miesiącem powstają coraz to nowsze wersje tych placuszków z najróżniejszymi dodatkami. Dzisiejsza odsłona zawiera owoce, które każdy lubi podjadać w sezonie. Drożdżowe racuchy na kefirze z malinami to raj dla podniebienia. To również smaczna niespodzianka dla dzieci. Placki są łatwe w wykonaniu i zawsze rosną na patelni jak poduszki. Gdy trafią na stół, każdy wyciągnie po nie ręce. Polecamy spróbować.
REKLAMA
Zamiast kupować w sklepie pączki, donuty czy drożdżówki z serem, usmaż całą stertę racuchów dla swojej rodziny. Zaspokoją apetyty największych głodomorów, bo są sycące i smakowite. Jeśli nie masz malin, to wrzuć do ciasta w misce cząstki jabłka, gruszki czy śliwek. Możesz też zupełnie z nich zrezygnować. Racuchy i tak wyjdą takie, że wszyscy wezmą dokładkę. Jeśli masz w domu drożdże, mąkę, kefir i kilka innych składników, możesz zaczynać!
Malinowe racuchy drożdżowe na kefirze – przepis
Składniki:
8 łyżek mąki pszennej
100 g malin
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
cukier puder
olej do smażenia
Zaczyn:
1 łyżeczka cukru
125 ml ciepłego kefiru
2 łyżki mąki pszennej
2 dag drożdży
REKLAMA
Wykonanie:
Maliny umyj na sitku, a potem odcedź. Wszystkie składniki na zaczyn połącz ze sobą w misce, odstaw w ciepłe miejsce. Po 15 minutach powinien wyrosnąć, więc wsyp do niego wiórki, cukier i maliny, mieszaj, a owoce zmiażdż. Dodaj mąkę i mieszaj na spójną masę. Znów daj jej odpocząć i wyrosnąć – tym razem odstaw ją na pół godziny. Na patelni rozgrzej porcję tłuszczu i smaż racuchy z każdej strony, aż się zarumienią. Umieść je na talerzu wyścielonym ręcznikiem kuchennym. Obsyp cukrem pudrem, udekoruj świeżymi malinami i podawaj, smacznego.