Dodaje dwie łyżki podczas duszenia mięsa. Dzięki temu prostemu patentowi mam otrzymuję pyszny obiad i przede wszystkim miękkie, rozpływające się w ustach kawałki mięsa.
Miękkie, soczyste i aromatyczne mięso uwielbia każdy z nas. Czasem jednak nie wychodzi nam to tak, jakbyśmy oczekiwali i mięso w efekcie staje się suche i twarde. Aby temu zapobiec, wystarczy jeden prosty trik.
Dodaje dwie łyżki podczas duszenia mięsa. Genialna sztuczka
Ten mało znany sekret jest niesamowicie skuteczny. Polega na dodaniu octu w trakcie duszenia mięsa. Sprawi to ogromną różnicę w smaku i zmiękczy mięso, a szczególnie wołowinę i schab.
Dlaczego warto dodawać ocet podczas duszenia mięsa?
Celem tego triku jest uzyskanie miękkiego i rozpływającego się w ustach mięsa. Ocet – a zwłaszcza ocet winny lub balsamiczny ma w swoim składzie kwas octowy. Jego funkcją jest rozkładanie włókien mięśniowych. Dodanie go do mięsa spowoduje, że będzie bardziej miękkie i smaczne. Ocet zadziała niczym wzmacniacz smaku, podobnie jak sól czy przyprawy. Dzięki niemu możemy również skrócić czas gotowania. Ile octu powinno się dodać? Wystarczą dwie łyżki, aby zadziałało. Koniecznie wypróbuj tego patentu.