Podstawą niemal każdego tortu jest biszkopt, który powinien być udany i dobrze wyrośnięty. Aby osiągnąć ten cel, warto wypróbować kilku metod, a jedną z nich jest dodanie do ciasta soku z cytryny. Przetestuj poniższą recepturę, a efekt miło cię zaskoczy.
Dobrze ubite białka to podstawa udanego biszkoptu. Są one jakby rusztowaniem dla całego ciasta. Następnie łączy się je z żółtkami oraz mąką. Część osób dosypuje mąkę pszenną i ziemniaczaną, są również tacy, co dodają odrobinę octu bądź oleju.
Sok z cytryny – dlaczego warto dodać go do biszkoptu?
My zachęcamy, aby do biszkoptu dodać niewielką ilość soku z cytryny, a także proszku do pieczenia. Dzięki temu nasze ciasto równomiernie wyrośnie i nie opadnie. Biszkopt przyrządzony według poniższego przepisu będzie wilgotny, puszysty i co ważne – nie będzie się kruszył podczas krojenia.
Biszkopt z sokiem z cytryny – przepis
Składniki:
1,5 szklanki drobnego cukru
6 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek, żółtka mieszamy w wysokim naczyniu z sokiem z cytryny i proszkiem do pieczenia. Masę odstawiamy, aby trochę wyrosła. Białka ubijamy na sztywno, ciągle miksując, dosypujemy do nich cukier – gdy otrzymamy sztywną, szklistą pianę przestajemy mieszać. Do białek dodajemy masę z żółtkami, lekko mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i ostrożnie mieszamy wszystko łyżką. Ciasto biszkoptowe przekładamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy ok. 40 minut.