Prosty sernik na delicjach urzeknie każdego swą delikatnością. Warto upiec go na święta, bo smakuje bajecznie i prezentuje się po mistrzowsku. Bije na głowę inne wyroby z cukierni. Receptura nie jest wymagająca, więc praca w kuchni pójdzie jak po maśle. Wato zaryzykować i postawić na świątecznym stole ten boski wypiek. Rodzina będzie się ustawiać w kolejce po dokładki.
Delicje i kwaśna śmietana czynią ten sernik wyjątkowym
Klasyczny sernik często przyrządza się na spodzie z ciasta kruchego, ale tym razem jego fundamentem będą uwielbiane delicje – z wiśniową galaretką. We wnętrzu znajdziemy m.in. twaróg, cukier waniliowy, a także kwaśną śmietanę. Perfekcyjną teksturę wypiek uzyskuje po schłodzeniu. Z wierzchu warto go przyozdobić polewą czekoladową.
Jak przygotować sernik na delicjach z dodatkiem kwaśnej śmietany?
Składniki na tortownicę 24-26 cm lub formę 20 cm x 20 cm:
2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18% (ok. 600 g)
1 kg sera twarogowego*
6 jajek
cukier wanilinowy duży (32 g)
2 budynie waniliowe, bez cukru (2 x 40 g)
1 szklanka drobnego cukru (200 g)
1 paczka delicji wiśniowych
*Pamiętaj, że serek z wiaderka jest dość rzadki, więc jeśli go używasz, to dodaj do masy jeszcze 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej. Jeśli masz twaróg w kostce, to zmiel go 2-3 razy w maszynce.
Opis przygotowania:
Wszystkie produkty na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyciągnij je wcześniej z chłodziarki. Na dnie formy rozmieść papier pergaminowy i układaj delicje. Potem do misy robota przełóż cukier, śmietanę, biały ser i cukier wanilinowy. Wszystko ucieraj mikserem, na minimalnych obrotach i jedynie do połączenia się produktów (dłuższe mieszanie niepotrzebnie napowietrzy masę na sernik, a wtedy ciasto może opaść).
W następnej kolejności dodawaj jajka – jedno po drugim, a po każdym dodaniu starannie mieszaj masę na najniższej mocy miksera. Wsyp budynie i znów mieszaj. W tym momencie możesz spróbować odrobiny masy i w razie potrzeby zmodyfikować jej smak, np. dodając więcej cukru.
Gotową kompozycję wylewaj powoli na ciasteczka w formie. Początkowo możesz sobie pomóc sporą łyżką, aby delicje pozostały na miejscu i nie uniosły się. Deser włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C (grzanie górna-dół, bez termoobiegu) i piecz przez ok. 60 minut (gdy umieścisz go w urządzeniu na niższym poziomie, to pięknie się upiecze, a z wierzchu wciąż będzie jasny).
Po upływie wyznaczonego czasu wyłącz piec i trzymaj w nim ciasto jeszcze przez 2-3 godziny (a nawet trochę dłużej), drzwiczki zostaw zamknięte. Potem je uchyl, aby deser dobrze się wystudził. Wsadź go do chłodziarki na kilka godzin, aby lepiej związał, a potem oblej go polewą czekoladową wg poniższego przepisu.
Polewa czekoladowa do ciasta
Składniki:
50 g śmietanki 30%
150 g mlecznej czekolady
opcjonalnie:
bakalie do dekoracji
REKLAMA
Opis przygotowania:
Czekoladę posiekaj lub połam na małe kawałki. Wlej do niej śmietankę i podgrzewaj oba składniki nad bardzo ciepłą wodą lub w kuchence mikrofalowej. Jak tylko czekolada stanie się płynna i jednolita, wylej ją na deser. Smacznego.