Kotlety sojowe bez większego problemu można kupić w sklepie, ale można także przygotować je we własnej kuchni. Jeśli chcemy przestać spożywać przetworzoną żywność, będą one idealnym pomysłem na obiad.
Składniki:
soja – 300 g
ziemniaki – 150 g
jajko – 1 sztuka
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, oregano, papryka suszona
cebula – 1 mała sztuka
olej do smażenia
mąka
sezam lub bułka tarta
Sposób przygotowania:
Soję gotujemy, a następnie ją mielimy np. przy użyciu maszynki do mięsa. Następnie obieramy ziemniaki, myjemy je pod zimną wodą i odsączamy. Kroimy je w wiórki i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni.
Usmażone ziemniaki łączymy z soją, dodajemy jajko, posiekaną cebulę i przyprawy. Masę dzielimy na sześć porcji, z których formujemy kotlety. Panierujemy je w mące i sezamie i smażymy do uzyskania złotego koloru.