Domowe pampuchy z jagodami – tego smaku nie zapomnisz!

Pampuchy
fot. Facebook / CosNaZab10

Pampuchy to klasyk polskiej sztuki kulinarnej. Można je serwować na słodko, np. ze słodką śmietanką lub z dżemem owocowym, a także na słono np. z sosem mięsnym. Jeżeli tęsknisz za ich smakiem, mamy wspaniałe wieści. Receptura na pampuchy, którą prezentujemy, jest prosta i każdy może je z sukcesem przygotować w domowym zaciszu.

   

Pampuchy charakteryzują się cudowną, aksamitną, a jednocześnie sprężystą teksturą, która doskonale współgra z przeróżnymi dodatkami: owocami czy sosami.

Zdaniem wielu wielbicieli kulinariów puszyste ciasto najlepiej smakuje z nadzieniem ze świeżych jagód albo truskawek. Jeśli jesteś amatorem wytrawnych smaków, równie dobrze zamiast owoców, możesz użyć farszu mięsnego. Dziś wersja na słodko z jagodami.

   

Składniki:
1 szklanka mleka
500 g mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki masła
30 g świeżych drożdży
1 szklanka czarnych jagód
2 jajka
szczypta soli

Przygotowanie:
Utrzyj drożdże z 3 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru. Po połączeniu składniki zalej połową szklanki ciepłego mleka, przykryj ściereczką i odłóż na kwadrans. Pozostałą część mąki przesiej do naczynia, połącz z cukrem i solą. Roztop masło w długiej połowie mleka. Przełóż zaczyn drożdżowy do mąki i dodaj jajka. Zacznij wyrabiać ciasto, dodając stopniowo mieszankę mleka i masła. Gdy ciasto będzie elastyczne, uformuj z niego kulę, umieść ją w misce i okryj ściereczką. Pozostaw ciasto w spoczynku na około godzinę. Potem podziel je na 12 równych kawałków. Każdą część rozciągnij palcami, do środka włóż 2 łyżeczki jagód, sklej brzegi i ponownie uformuj kulkę. Identycznie zrób z resztą pampuchów. Okryj je i odstaw na pół godziny. Przełóż kule do parowaru wyłożonego papierem do pieczenia i gotuj około 12 minut. Smacznego.

   
Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę