Domowy kurczak z rożna jest przepyszną propozycją na obiad. Wystarczy tylko natrzeć kurczaka marynatą, poczekać chwilę, aż przejdzie smakiem i upiec w piekarniku. Poznaj przepis.
Masz ochotę na kurczaka z rożna? Wystarczy, że kupisz jednego całego kurczaka bez podrobów. Domowa wersja tego pysznego dania jest o wiele lepsza, bo wiesz co dodajesz i w dodatku masz pewność, że mięso jest świeże. Wystarczy prosta kombinacja przypraw, odrobina cierpliwości i rewelacyjny obiad gotowy.
Domowy kurczak z rożna – chrupiący, soczysty i aromatyczny
Składniki:
» 1 duży kurczak bez podrobów
» 1 cebula
» 2 płaskie łyżki musztardy i ketchupu
» 2 ząbki czosnku
» 3 łyżki przyprawy do kurczaka
» pół łyżeczki kurkumy
» pół łyżki wędzonej i słodkiej papryki
» 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
» 2 łyżki soli
» 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę: do małej miseczki zetrzyj na tarce cebulę i czosnek, następnie dodaj musztardę, ketchup, przyprawę do kurczaka, kurkumę, wędzoną i słodką paprykę, pieprz i sól oraz olej, a potem całość wymieszaj.
W misce umieść kurczaka, następnie natrzyj go dokładnie marynatą. Odstaw na godzinę, by mięso przeszło smakiem. Na dużej, głębokiej blaszce ułóż kratki, potem od razu połóż na nich kurczaka. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz kurczaka na najniższej półce przez 1,5 godziny, po tym czasie zwiększ temperaturę do 210 stopni, następnie piecz jeszcze przez około 30 minut.
Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką, a potem zachwycaj się rewelacyjnym smakiem. Smacznego!