Domowy sos do mięsa. Trudno znaleźć lepszy!

Fot. Pixabay.com

Niemal każde mięso smakuje lepiej, jeśli polejemy je specjalnym sosem. Wówczas smak całej potrawy jest znacznie lepszy. Poniższy przepis pozwala przygotować taki sos w mgnieniu oka!

REKLAMA

Sos do mięsa najlepiej sprawdza się w przypadku pieczeni, dzięki czemu nawet najbardziej suche mięso jest pyszne i aromatyczne. Poniższy przepis pozwala uzyskać taki efekt.

Składniki:

REKLAMA

2 szklanki płynu po pieczeniu mięsa
1 szklanka wody lub bulionu mięsnego
3 łyżeczki mąki
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Do garnka wlewamy płyn z pieczenia mięsa i wodę. Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu części wody przecedzamy płyn przez sitko. Z powrotem przelewamy go do garnka i ponownie gotujemy. Dodajemy mąkę i odrobinę wody. Czekamy aż zgęstnieje.

Podziel się: