Domowy syrop z marchwi leczy kaszel

Nie tylko syrop z cebuli przynosi ulgę podczas przeziębienia. Idealnie z kaszlem potrafi sobie poradzić domowej roboty syrop z marchwi, która ma wiele dobrych właściwości. Skutecznie usuwa flegmę z oskrzeli i sprawia, że kaszel znika.

Marchew jest bogata w składniki odżywcze. Zawiera dużo witamin – między innymi witaminy A, C i K, a także wysoki poziom potasu. To właśnie witamina A odgrywa rolę w infekcjach i utrzymaniu powierzchni błon śluzowych, wpływając na niektóre podkategorie limfocytów T i B oraz cytokiny.

Czytaj także:  Mrożone ryby są zdrowsze od świeżych?

Jak informuje redakcja Wprost witamina C ma reputację wzmacniacza układu odpornościowego. Wystarczy dodać trochę słodkiego miodu, aby uzyskać właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Miód utworzy powłokę na chory gardle, pokryje również ścianki gardła, przez co ból będzie mniej odczuwalny.

Jak przygotować syrop z marchwi? Potrzebne będą tylko trzy składniki: 1/2 kg marchwi, 3-4 łyżki miodu, 2 łyżeczki i świeżo posiekanego imbiru. Marchew należy pokroić na kawałki i włożyć do garnka a następnie poczekać aż woda się zagotuje. Gdy się zagotuje należy dodać imbir i razem gotować, aż marchewki będą miękkie. Marchew i imbir należy odcedzić, ale wody nie wyrzucać. Następnie należy zmiksować marchewki i imbir na gładką masę. Do wody od gotowania dodaj miód i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj wodę do puree z marchwi i ponownie zmiksuj na gładko. Domowej roboty syrop jest gotowy!

Czytaj także:  Sztuczna ślina na suchość w ustach!

Syrop przechowuj w lodówce do tygodnia. Codziennie należy przyjmować 3-4 łyżki syropu, aż kaszel przestanie być odczuwalny. Syrop powinien pomóc usunąć także flegmę z płuc po jednym lub dwóch dniach regularnego stosowania.

Komentarze

Nie przegap najciekawszych wiadomości! Obserwuj nas w Google News.