Drożdżówka puszysta i mięciutka jak marzenie. Niezawodny przepis

Drożdżówka
fot. screen Youtube / Orchideli

Drożdżówka puszysta i mięciutka to rewelacyjny przepis na wyśmienite ciasto. Lekkie, aksamitne i puszyste – palce lizać!

REKLAMA

Przepis znajduje się poniżej. Wystarczy dobrze zagnieść ciasto i dać mu czas na wyrośnięcie. Efekty będą niesamowite, a ciasto zniknie z blachy w kilka sekund po upieczeniu.

Drożdżówka puszysta i mięciutka – przepis najlepszy

Składniki: blaszka 20×30 cm
500 g mąki pszennej typu 550
25 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
cukier wanilinowy
1 jajko
szczypta soli
100 g rozpuszczonego masła
200 g mrożonych malin
cukier puder + płatki migdałów

REKLAMA

Przygotowanie:
Drożdże wrzuć do miski, a potem dodaj łyżeczkę cukru, 1/3 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Wszystko wymieszaj i odstaw na 10 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Do miski wsyp mąkę, następnie dodaj ciepłe mleko, cukier i cukier waniliowy, jajko, rozczyn i sól. Wyrabiaj przez 5 minut, aż składniki się połączą. Powoli wlewaj masło, a potem wyrabiaj jeszcze przez 10 minut.

REKLAMA

Wyrobione ciasto przełóż do miski, a potem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Przełóż wyrośnięte ciasto na stolnicę i zagnieć, całość podsypuj mąką. Podziel na 12 kawałków. Rozpłaszcz każdą część ciasta dłońmi, a na środku umieść 1/3 łyżeczki cukru i 2-3 zamrożone maliny. Zlep ciasto dokładnie, nadając mu okrągły kształt.

Układaj przygotowane bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy między nimi. Odstaw bułeczki do ponownego wyrośnięcia na 30-60 minut, aż wyraźnie zaczną się ze sobą stykać wszystkimi bokami. Jeśli chcesz przyspieszyć proces wyrastania, możesz nagrzać piekarnik do 100°C, następnie wyłącz go i wstaw do niego bułeczki na 15-20 minut.

Gdy bułeczki wyrosną, posmaruj ich wierzch mlekiem i posyp płatkami migdałów. Rozgrzej piekarnik do 180°C (bez termoobiegu) lub 160°C (z termoobiegiem). Piecz bułeczki przez 35-40 minut lub do momentu, gdy wierzch stanie się jasnobrązowy. Po upieczeniu wyjmij bułeczki z piekarnika i pozostaw je na 10 minut na blasze, a następnie przenieś na kratkę do ostygnięcia. Smacznego!

Podziel się: