Duffinki przebijają smakiem frytki i ziemniaki. To pyszna i świetna alternatywa, która dopełni talerz obiadowy. Sprawdź przepis.
Czy kiedykolwiek próbowałeś pysznych duffinek? To ziemniaczane kulki, które smażone są na głębokim tłuszczu. Przypominają frytki, ale ich smak jest o wiele lepszy. Idealnie nadają się do każdej mięsnej potrawy. Przepis znajdziesz poniżej.
Duffinki przebijają smakiem frytki i ziemniaki. Poznaj przepis
Składniki:
» około 1 kg ugotowanych ziemniaków
» 1 jajko
» sól, pieprz
» mąka ziemniaczana
» odrobina mąki pszennej
Przygotowanie:
Ziemniaku ugotowane wcześniej w osolonej wodzie przepuść przez praskę lub dobrze rozgnieć widelcem. Podziel je na 4 równe części, a potem w miejsce jednej części dodaj mąkę ziemniaczaną i odrobinę pszennej. Dodaj jajko, sól oraz pieprz, następnie dobrze zagnieć na jednolitą masę. Formuj kulki i wrzucaj na rozgrzany tłuszcz, obracając kilka razy, aż się zarumienią.
Smacznego!