Dyniowe kopytka. Pyszna, niecodzienna wersja potrawy

YouTube | Posmakuj Polski

Kopytka są jedną z popularniejszych form wykorzystania ziemniaków w kuchni. Najczęściej przygotowuje się je właśnie z tych warzyw, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je na bazie dyni!

   

Składniki:

mała dynia
szklanka mąki pszennej
sól, pieprz

   

Sposób przygotowania:

Dynię kroimy na większe kawałki, solimy, pieprzymy i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie obieramy ją ze skórki, wyciągamy miąższ i pestki. Potem kroimy ją w małą kostkę i blendujemy na gładką masę. Pół szklanki masy mieszamy z mąką pszenną i wyrabiamy do momentu, aż uzyskamy odpowiednią do wałkowania konsystencję.

   

Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy z nich rolujemy i kroimy na małe kawałki. Na koniec delikatnie przygniatamy widelcem. Gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia kluseczek na wierzch.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę