Ekspresowa szarlotka Katarzyny Dowbor
fot. Facebook / Katarzyna Dowbor FanPage / Pxhere

Szarlotka to wyśmienity deser z jabłkami, za którym wielu miłośników słodkości wprost przepada. Przygotowanie dobrego ciasta kruchego nie jest jednak takie proste i dla niektórych może okazać się sporym wyzwaniem. Jeśli nie macie ochoty na długotrwałe spędzanie czasu w kuchni i wolicie proste rozwiązania, to znakomicie. Mamy dla was wyjątkowy przepis na szybką szarlotkę na cieście francuskim od Katarzyny Dowbor. Zrobicie ją w kilka chwil, a po upieczeniu wypiek zachwyci każdego swoim aromatem, apetycznym wyglądem i niepowtarzalnym smakiem.

Szarlotkę można zrobić w różnych wariantach. Część osób do ciasta jabłkowego dodaje budyń, z kolei inni wolą ten specjał w wersji bez pieczenia. Dziś odsłaniamy sposób na zawrotne przyrządzenie tradycyjnego deseru na cieście francuskim i zapewniamy, że będzie tak samo pyszny, jak na kruchym cieście.

Przepis na szarlotkę wg. Katarzyny Dowbor

Składniki:
100 g cukru
5 dużych kwaśnych jabłek
cynamon
2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
1 jajko

Sposób przygotowania:
Niewielką blachę wyłóż opakowaniem ciasta francuskiego. Mrożone wcześniej rozmroź w lodówce. Jabłka po obraniu pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z cukrem i chwilę podduś. Gdy trochę przestygną, ułóż je na cieście i oprósz cynamonem według uznania. Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C. Rozpakuj kolejne opakowanie ciasta francuskiego, pokrój ciasto w paski, a następnie umieść na owocach, robiąc kratkę. W niewielkim naczyniu roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch deseru (dzięki temu wypiek pięknie się zarumieni). Piecz szarlotkę ok. 40 min, aż stanie się z wierzchu brązowa. Po upieczeniu wyjmij ją z pieca i posyp cukrem pudrem. Smacznego.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę