Ekspresowe róże karnawałowe. Biją na głowę faworki i pączki

róże karnawałowe
fot. Pixabay

Róże karnawałowe to wyjątkowy deser, który zachwyca nie tylko wizualnie, ale też smakowo. Wspaniale sprawdzi się na niejednym przyjęciu. Przyrządzenie zajmuje mało czasu, a efekty są bardziej niż zadowalające. Koniecznie spróbujcie.

REKLAMA

Róże karnawałowe wyglądają ślicznie, a w smaku są nawet lepsze od niejednych pączków czy faworków. Zaskoczcie rodzinę pomysłowym deserem w Tłusty Czwartek i przygotujecie róże karnawałowe według tego przepisu. Będziecie regularnie do niego wracać.

Róże karnawałowe – jak je przygotować?

Składniki:
1 opakowanie cukru wanilinowego
50 g masła
50 g kwaśnej śmietany
10 ml spirytusu lub wódki
2 żółtka + 1 białko
2 duże jaja
300 g mąki pszennej tortowej
cukier puder do posypania
olej rzepakowy do smażenia
wiśnie kandyzowane, maliny lub małe truskawki
szczypta soli

REKLAMA

Przygotowanie:
Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól i cukier wanilinowy, a także pokrojone na małe kawałki masło. Siekając tłuszcz, połącz go z suchymi składnikami.

Do masy dodaj spirytus, jajka, śmietanę i żółtka. Dokładnie ją wyrabiaj, aż otrzymasz aksamitne, lekko twarde ciasto. Podziel je na trzy porcje i rozwałkuj na cienkie placuszki. Wykrawaj z nich kółka (średnica 4, 5 i 6 cm).

REKLAMA

Potem nacinaj je nożem w paru miejscach po obwodzie na głębokość około 1 – 1,5 cm. Umieszczaj kołka od największego do najmniejszego – jedno na drugim. Posmaruj środek białkiem i mocno dociśnij go palcem.

Po uformowaniu róże karnawałowe otrzep z nadmiaru mąki i zacznij smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Powinny być w nim zanurzone „płatkami” do dołu. Gdy będą złociste z jednej strony, delikatnie je obróć. Gotowy deser osusz z nadmiaru oleju na bibule i ozdób owocami. Podawaj oprószony cukrem pudrem, smacznego.

Polecamy też przepis na ciasto salami i ciastka z maszynki.

Podziel się: